Mainos

Saastunutta verta annettu Norjassa

Reilusti yli 10 000 norjalaista verenluovuttajaa on määrätty karanteeniin puoleksi vuodeksi sen jälkeen kun suuressa verierässä havaittiin vaarallista C-hepatiittivirusta.

Ulkomaalainen plasmantuottaja löysi äskettäin C-hepatiittivirusta norjalaisessa verilähetyksessä, jossa oli verta noin 12 000:lta luovuttajalta. Veri oli jo ehditty sekoittaa, kun testi tehtiin, joten lähes 6 miljoonan markan arvoinen verimäärä jouduttiin tuhoamaan. Vaikka saastunutta verta ei käytetty plasman valmistukseen, on vielä mahdollista, että Norjassa joku on saanut saastunutta verta verensiirrossa, kirjoittaa Bergens Tidende -lehti.

Norjan sairaaloissa ei ole laitteita, joilla C-hepatiitti voitaisiin löytää luovutetusta verestä. Asiasta keskusteltiin viime syksynä, mutta vieläkään mikään sairaala ei ole hankkinut tarvittavaa laitteistoa.

Norjan kansanterveyslaitokselta kerrotaan, että teoriassa on mahdollista, että saastunutta verta on ollut norjalaissairaaloiden veripankeissa jo aiemminkin. Tosin C-hepatiitti on äärimmäisen harvinainen Norjassa.

Norjan kansanterveyslaitos arvioi, että noin 12 000:n verenluovuttajan joukosta todennäköisesti vain yhdellä tai kahdella on kyseinen, vaarallista maksatulehdusta aiheuttava virustartunta. Joka tapauksessa nyt koko joukko on testattava viruksenkantajan löytämiseksi.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.