Säästä sähkössä ja tuki lämpövuodot – tarkasta nämä!

Tiesitkö, että kotisi hengittää – ilma kulkee sisään ja ulos. Liian suuri ilmanvaihto voi kuitenkin käydä kukkaron päälle, sillä ilman vaihtuessa myös lämpö karkaa harakoille. New York Timesin haastattelemat asiantuntijat neuvovat, kuinka löydät oman kotisi pahimmat lämpövuodot.

Kotia ei saisi päästää hyperventiloimaan. Tämä tarkoittaa sitä, että se työntää ulos 75 prosenttia ilmastaan joka ikinen tunti.

Terveyden kannalta näin suuri ilmanvaihtuvuus ei haittaa, mutta lämpökuluissa tämä alkaa jo tuntua – lämpö kun karkaa ilman mukana. Jotta jatkuvan liiallisen ilman karkaamisen voisi estää, on löydettävä pahimmat vuotokohdat ja tukittava ne.

Suitsuketikku apuun

Vaikka talot on tukittu mitä erilaisimmin lämpöeristein, vuotokohtia löytyy lähes aina. Niiden löytäminen on asiantuntijoiden mukaan melko yksinkertaista.

Yksi halvimmista ja helpoimmista tavoista on käydä talon nurkat ja saumakohdat läpi savuttavan tikun kera. Puuhaan käy oivallisesti esimerkiksi suitsuketikku, jonka savuvanan perusteella voi arvioida, mitkä kohdat talosta falskaavat.

Taloon mahdollisesti kuuluvien ullakon ja kellarin kohdalla tarkistus kannattaa tehdä erityisen tarkasti – varsinkin, jos tilat ovat lämmittämättömiä. Jos ullakon ja kellarin rakosia ei ole tukittu kunnolla, se on sama asia kuin jättäisi ulko-oven sepposen selälleen.

Tiivistä ja tilkitse

Kun vuotokohdat on löydetty, on aika tukkia ne. Ulko-oven kynnys ei usein pysty estämään ovesta käyvää vetoa. Kynnystä nostamalla vetokin vähenee. Kesällä ilman taas lämmetessä kynnystä voi jälleen laskea.

Myös ovien ja ikkunoiden saumakohtien tiivistäminen on tärkeää. Tilkitseminen onnistuu kätevästi eri paksuisina saatavan tiivistenauhan avulla.

Kellarin ja ullakon ovet ovat ratkaisevassa asemassa lämpövuotojen kannalta. Ovien on oltava huolellisesti kiinni, eikä ovenkarmien tai kynnyksen välissä saa olla rakoja.

Listojen ja ikkunoiden tilkitsemiseen voi myös käyttää silikonikittiä. Isompiin reikiin kannattaa käyttää laajenevaa eristevaahtoa.

Tulisijat vetävät aina

Erilaisten pienempimuotoisten tiivisteoperaatioiden lisäksi kannattaa tarkistaa, että esimerkiksi ullakon tai ylipäänsä talon laipion ylläoleva lämpöeriste on riittävä.

Tulisijojen vetoa on lähes mahdotonta estää kokonaan, sillä toimiakseen kunnolla niiden pitääkin vetää. Takkoihin ja uuneihin on kuitenkin saatavilla omanlaisiaan vetoa vähentäviä apuvälineitä, joita kannattaa kysyä alan ammattilaisilta.

Hyvä keino lämpökulujen vähentämiseen on ohjelmoitavan termostaatin hankkiminen. Tällöin lämpötilaa voi säädellä tarpeen mukaan: alhaisempi lämpötila esimerkiksi öisin, lomien aikoina sekä niinä hetkinä, kun tietää, ettei kukaan ole kotona lämmöstä nauttimassa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja