Mainos

Saarioinen: Puhelinlinjat ovat olleet kuumina

45 minuuttia -ohjelma kertoi eilen, että Suomen suurin valmisruokakonserni Saarioinen on toimittanut vuosien ajan tuhottavaksi määrättyä teurasjätettä turkistarhoille.

Kyse on lainvastaisesta toiminnasta, sillä turkiseläinten ravinnoksi toimitettu teurasjäte on BSE-riskimateriaalia, eli se on potentiaalinen hullun lehmän -taudin kantaja.

Laki määrää, että BSE-riskimateriaali on poltettava erityisessä BSE-jätteen hävittämislaitoksessa Honkajoella.

Uutinen on pitänyt Saarioisten puehlinlinjat tänään kuumina.

- Paljon on tullut puhelinsoittoja. Omalle henkilökunnallemme olemme tiedottaneet mikä tilanne tällä hetkellä on ja sisäinen tarkastus on käynnissä, kuvailee Saarioisten toimitusjohtaja Ilkka Mäkelä.

Mäkelä kertoi 45 minuuttia -ohjelman haastattelussa, ettei hän itse tiennyt yhtiönsä laittomasta toiminnasta mitään. Mutta ketkä kaikki tiesivät?

- Sitä tässä nyt selvitetään. Meillä on sisäinen tarkastusosasto, josta yksi henkilö keskittyy nyt kokoaikaisesti tämän jutun selvittämiseen apulaisineen. Selvitystyöhön menee varmasti useampi viikko, sillä asiakirjoja, tarkastus- ja punnituspöytäkirjoja on nyt tarkasteltava useiden vuosien ajalta, jatkaa Mäkelä.

Ainakin toistaiseksi kaikki, myös laittomaan toimintaan syyllistyneet, saavat Mäkelän mukaan jatkaa työsuhteissaan.

"Kyllä lakia on jossain kohtaa noudatettu"

45 minuuttia -ohjelman saaman vinkin mukaan Saarioisilta ei ole lähes kymmeneen vuoteen toimitettu teurasjätettä Honkajoelle BSE-jätteen hävittämislaitokseen.

Eviralta tähän mennessä saatujen tietojen mukaan väite pitää paikkansa - ainakin vuodesta 2004 eteenpäin aina vuoden 2011 tammikuuhun asti, jolloin Saarioinen muutti toimintatapaansa.

Laki, joka vaati kyseisen teurasjätteen polttamisen juuri erityisessä hävittämislaitoksessa, astui voimaan niin ikään kymmenisen vuotta sitten.

Saarioisten toimitusjohtaja ei kuitenkaan usko, että yhtiö olisi toiminut lainvastaisesti koko lain olemassaoloajan.

- Olen ihan varma, että kun tämä ohjeistus tuli, niin Saarioisilla ryhdyttiin toimimaan ohjeiden mukaan. Tämä oli niin iso juttu, EU-laajuinen asetus ja ohjeistus, että sitä on varmasti noudatettu. Ja nyt selvitämme koska lakia jätettiin noudattamatta, sanoo Mäkelä.

Katso Mirja Sipisen juttu (45 minuuttia 28.9.2011)

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.