Saako halvalla hyvää? MTV3 testasi Creative ZiiO -tabletkoneen

Kosketusnäytölliset tabletkoneet ovat olleet kovassa huudossa Applen iPadin myötä. Tabletkoneen voi ottaa helposti mukaan, sillä on helppo surffailla netissä, käyttää sosiaalista mediaa, lukea sähköposteja, kuunnella musiikkia sekä katsoa elokuvia oli sitten matkalla tai sohvalla loikoilemassa.

Moni on siirtänyt tabetkoneen hankintaa tuonnemmaksi niiden korkeahkon hinnan vuoksi. Markkinoille on saapunut kuitenkin myös edullisemman hintaluokan laitteita. Tähän ryhmään kuuluu myös Android-pohjainen Creative ZiiO –tabletkone, johon MTV3 otti ensituntumaa.

Kahta eri kokoa

Creative ZiiOsta on markkinoilla kaksi eri kokoista mallia. Pienempi malli on varustettu 7-tuuman resistiivisellä kosketusnäytöllä, jonka tarkkuus on 480 x 800. 415 gramman painoista tuotetta myydään reilusta 200 eurosta lähtien useissa eri liikkeissä.

Vajaat 300 euroa maksavassa suuremmassa mallissa on puolestaan 10,1 tuuman resistiivinen kosketusnäyttö, jonka tarkkuus on 1024 x 600. Testissämme oli tämä 650 grammaa painava suurempi malli.

Riittävän kevyt, mutta hieman hutera

ZiiO toimitetaan näyttävässä ja tukevassa pakkauksessa, jonka sisällä on paljon tyhjää tilaa. Valitettavasti tukevuuden tuntu rajoittuu tuotepakkaukseen, sillä itse tabletti vaikuttaa hieman heiveröiseltä.

Edullisuus näkyy laitteen materiaalivalinnoissa: Kuoressa on käytetty hieman halvan oloista ohutta muovia ja se pitää käsitellessä myös pientä, joskaan ei häiritsevää nitinää.

Plussaa tuote saa kuitenkin keveydestään. Ja lisäksi pienempi malli olisi vielä huomattavasti kevyempi. ZiiO on myös mukavan ohut, joten se pysyy hyppysissä vaivatta.

Monipuoliset liitännät

ZiiOssa on mukavasti liitäntöjä. Toisesta reunasta löytyvät virtapistoke, kuulokeliitäntä, sd-korttipaikka, hdmi-liitäntä sekä mini-usb-liitäntä.

Edessä on kamera videopuheluita varten. Kameran kuvanlaatu on kelvollinen videopuheluita ajatellen.

Toisesta reunasta löytyvät puolestaan äänenvoimakkuuspainikkeet ja virtakytkin. Lisäksi laitteesta löytyy mikrofoni ja stereokaiuttimet.

Laite käyttää WiFi-yhteyttä. Myös bluetooth löytyy, mutta 3g-ominaisuutta ei ole, joten verkon käyttöä ei voi jatkaa liikkeellä ollessaan.

Näyttö ei pärjää kilpailijoilleen

ZiiOssa käytetty resistiivinen näyttö ei pärjää kapasitiivisen näytön mahdollistamalle monikosketukselle.

Resistiivinen ja kapasitiivinen näyttö:

Resistiivinen näyttö

Kapasitiivinen näyttö

Lähde: Wikipedia

Laite kyllä tottelee melko kiltisti sormenliikkeitä ja lisäksi mukana toimitetaan stylus-kynä, jolla valintojen teko luonnistuu tarkasti. Kosketusnäppäimistö on hyvän kokoinen ja sillä näppäily luonnistuu moitteettomasti.

Katselukulma on kuitenkin melko suppea ja näyttöä tarvitsee katsoa melko suoraan. Sivusta katsottuna näyttö samenee liikaa. Muutenkaan kuvanlaatu ei pärjää terävyydessä tai värikylläisyydessä kalliimmille kilpailijoilleen, kuten iPadille tai Samsung Galaxy Tabille.

ZiiOn näytön reunassa on kaikkiaan seitsemän eri hipaisupainiketta selaus- ja musiikki/videotoimintoja varten. Näppäimiä ei ole kuitenkaan valaistu, joten hämärässä käytettäessä navigointi on ajoittain hankalaa ja virhepainalluksia voi syntyä.

Pieni häiritsevä piirre on myös pitkähkö viive, jonka laite tarvitsee herätäkseen torkkutilasta. Alkuun tuntuu siltä, kuin laite ei reagoisi lainkaan virtapainikkeen näpäytykseen. Näyttö herää torkkutilasta eloon vasta useiden sekuntien päästä.

Pientä tökkimistä suorituskyvyssä

Kun ottaa huomioon ZiiOn edullisen hinnan, niin laitteen suorituskykyä voidaan pitää kohtuullisen hyvänä. Pientä tökkimistä vaikkapa nettisivujen vierityksessä ja latauksessa on kuitenkin ajoittain havaittavissa. Testin aikana selain jähmettyi muutaman kerran kesken sivun latauksen, jolloin selain oli suljettava tehtävien hallinnasta ja käynnistettävä tämän jälkeen uudestaan. Tämän jälkeen selain taas toimi.

Kymppituumainen malli toimitetaan toistaiseksi jo melko ikääntyneellä Android 2.1 -käyttöjärjestelmällä ja täten laitteella ei vielä voi vielä ilman ylimääräistä kikkailua katsoa flash-videoita. Käyttöjärjestelmäpäivityksen pitäisi kuitenkin saapua tämän kuun aikana. 7-tuuman malliin saa jo nyt päivitettyä Android 2.2 –version, joka hyödyntää flash-sisältöjä.

ZiiOlla ei pääse suoraan Android Market –sovelluskauppaan. Laitteeseen on tosin asennettu valmiiksi oma ZiiOStore -sovelluskauppa ja ZiiO Space -portaali, joiden kautta löytyy sovelluksia. Keskustelupalstojen mukaan Android Marketista ladatut ohjelmat toimivat myös ZiiOlla, jos ne lataa ensin Marketista toiseen Android-laitteeseen ja siirtää ne tämän jälkeen ZiiOon muistikortin avulla. Lyhyesti sanoen, turhan vaikeaa.

Creative mainostaa tuotteessa käytettävää Apt-X-koodekkia sekä X-Fi teknologiaan perustuvaa pure android audio –sovelluspakettia, joiden kerrotaan mahdollistavan äänipuolelle langattomasti välitettävän ja kirkkaan elämyksen. Luultavasti suurinta ostajaryhmää kiinnostaa kuitenkin tabletin perusominaisuudet, jotka kokeilun perusteella eivät täysin vakuuta.

Yhteenveto: Suunnilleen hintansa arvoinen

Laatunsa ja ominaisuuksiensa puolesta Creative ZiiOssa on siis hieman toivomisen varaa. On kuitenkin syytä huomioida, että tuote on selvästi esimerkiksi tabletkoneiden ikoniksi noussutta iPadia edullisempi. Tulevien ohjelmistopäivitysten myötä laitteen ominaisuudet saattavat parantua. Jos suora pääsy Android Market –sovelluskauppaan mahdollistuisi tulevien päivitysten avulla, niin tämä lisäisi ZiiOn käyttökelpoisuutta entisestään.

Creative ZiiOn kanssa ei kävellä prameasti kylillä ja kerätä ihastelevia katseita vastaantulevilta, mutta se toimii kuitenkin riittävän hyvin sohvan perukoilta tapahtuvaan perussurffailuun, sähköpostien lukemiseen ja mediasisältöjen katseluun ilman, että kukkaron nyörejä tarvitsisi avata liikaa. Ja tämä on varmasti ollut lähtökohtanakin tuotetta suunniteltaessa.

Lue myös:

    Uusimmat