Mainos

Saadaanko Hongkongin konfliktiin viimein ratkaisu? Mielenosoittajat vaatineet kuukausia lakiesityksen kumoamista: "Hallinto on sanonut, että he eivät keskustele ennen kuin tilanne rauhoittuu"

7:58

Hongkongissa vaadittiin viikonloppuna jälleen kiistellyn lakialoitteen virallista hylkäämistä. Koska mielenilmaukset sujuivat rauhallisesti, pääkonsulin arvelee hallinnon reagoivan asiaan kiristyneen tilanteen ratkaisemiseksi.

Pääkonsuli Johanna Karanko Suomen Hongkongin pääkonsulaatista kertoo aamun Huomenta Suomessa, että mielenosoitukset ovat jatkuneet Hongkongissa läpi viikonlopun rauhallisesti. 

– Siellä oli eilen suuri mielenosoitus, johon osallistui poliisin arvion mukaan 148 000 mielenosoittajaa ja mielenosoittajien oman arvion mukaan 1,7 miljoonaa. Oikea luku on varmaan siellä välissä.

Hongkongin kiristynyt tilanne sai alkunsa lakiehdotuksesta, joka mahdollistaisi rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Kiinaan. Karanko kertoo, että hallintojohtaja on sittemmin luonnehtinut esitykseen olevan kuollut, mutta mielenosoittajat haluavat nähdä lakiehdotuksen kuopattavan virallisesti.

Karanko sanoo, että mielenosoitusten puhjettua kaduille on marssinut väkeä, joka vaatii väkivaltaisuuksien selvittämistä itsenäisen komitean toimesta. Myös suoran äänioikeuden vaatiminen on nostanut uudelleen päätään.

Se, että mielenosoitukset ovat sujuneet viikonlopun aikana rauhallisesti, saattaa edistää pitkään jatkuneen konfliktin ratkaisua. Hallinnon toivotaan reagoivan asiaan alkuviikosta.

– Hongkongin hallinto on sanonut, että he eivät lähde keskustelemaan mielenosoittajien kanssa, ennen kuin tilanne rauhoittuu. Nyt kysymys on, onko tilanne rauhoittunut tarpeeksi, Karanko analysoi. 

Millaisia vaikutuksia Hongkongin mielenosoituksilla on ollut talouteen ja kuinka Kiina on reagoinut tilanteeseen? Katso koko keskustelu aamun Huomenta Suomesta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja