Ryhmäteatteri kapinoi Suomenlinnassa

Joukko tavallisia suomalaisia tuntee tarvitsevansa muutosta elämäänsä, kukin henkilökohtaisista syistään.

Valta-meren-yllä-teatteriesitys-Suomenlinnassa-painia


He kokoontuvat Internetin välityksellä ja ryhtyvät valmistelemaan väkivallatonta Helsingin valtausta Suomenlinnasta käsin. Siihen tarvitaan meren alitse kulkeva tunneli, jota kautta voidaan pysäyttää pääkaupungin vesi- ja tietoliikennekanavat hetkeksi. Samaan aikaan kaikissa muissakin maailmanperintökohteissa valmistellaan symbolista kansannousua.

Ryhmäteatteri jatkaa kotimaisia ensi-iltojaan Suomenlinnan kesäteatterissa poikkeuksellisella kesäteatterinäytelmällä Valtameren yllä.

-Neljääntoista vuoteen ei Suomenlinnan kesäteatterissa ole nähty kotimaista kantaesitystä. Me halusimme kokeilla näytelmää, joka on sisällöllisesti tässä ajassa kiinni, ohjaaja Mika Myllyaho kiteyttää. Näytelmän idea lähti sen kirjoittajan Sami Keski-Vähälän ja Myllyahon yhteisestä ajatuksesta, jonka mukaan nykyisessä yhteiskunnassa on vallalla voimattomuuden tunne.

-Asioita vastaan on vaikea nousta, olivatpa ne sitten pieniä, kuten kierrätysastioiden puuttuminen talon pihalta tai suuria, vaikka jonkun yhtiön toimintaa koskevia kysymyksiä. Ihmisistä tuntuu, etteivät he voi vaikuttaa ja niinpä he eivät enää yritäkään tehdä mitään. Näytelmä alkaa siitä, kun kaksi nuorta menestyjää viettää hääyötään Suomenlinnassa.

Kapinallisten joukko tulee kesken kaiken ja ottaa nuoren parin panttivangiksi. Näin näytelmään tulee elämänkatsomuksellista ristiriitaa.

-Näytelmä on komedia ihmisistä, jotka yrittävät muuttaa maailmaa ja muuttavat samalla itseään. Siinä tehdään hirveästi työtä, mutta kaiken kohkaamisen alla on sisältö. Valtameren yllä saa kantaesityksensä 21. kesäkuuta.

Havas-ja-Sveholm

Pääosassa Sari Havas esittää kapinan johtajaa Iraa, Havaksen mies Pertti Sveholm puolestaan nähdään Mäntsälän miehenä, jonka vaimo ei anna katsoa formuloita televisiosta. Muissa rooleissa ovat mm. Katja Kukkola, Kristiina Halttu, Ari-Kyösti Seppo ja Ursula Salo. Ryhmäteatterin kantaesitykset jatkuvat syksyllä Juha Siltasen kirjoittamalla näytelmällä ja keväällä on vuorossa Juha Seppälän kirjoittama näytelmä.

Uunisaari muuttuu Lumotuksi saareksi Helsingin Kaivopuiston edustalla sijaitseva kaunis Uunisaari muuttuu kesällä Lumotuksi saareksi, kun lähes sata taiteen ammattilaista Q-teatterista, Tanssiteatterista Raatikosta, PerformanceSirkuksesta ja Sibelius-Akatemian kansanmusiikkiosastolta johdattaa katsojat suomalaisten kansantarinoiden pariin.

Tapahtuman ohjaaja Erik Söderblom kertoo suunnitelleensa esitystä kymmenen vuoden ajan. Hän haluaa Lumotulla saarella kunnioittaa Eero Salmelaisen vuonna 1866 julkaistua kokoelmaa Suomen kansan satuja ja tarinoita.

-Kirja, kuten Uunisaarikin on piiloon jäänyt aarre, Söderblom sanoo. Parin minuutin lauttamatkan jälkeen saareen rantautuvan yleisön ottaa vastaan mahtava Kuningas, joka on mystisesti kadottanut kolme kaunista tytärtään. Hän lupaa kadonneet tyttäret ja omaisuutensa niille, jotka pelastavat neidot. Seitsemän nuorta miestä - Leppäpölkkyjä kaikki tyynni - ottaa haasteen vastaan.

Esityksen aikana kukin Leppäpölkyistä ottaa mukaansa osan yleisöstä. Ryhmiä johdatetaan ympäri saarta ja niille kerrotaan kaikille erillisiä pieniä tarinoita, ennen kuin palataan takaisin keskuskertomukseen. Sen on kirjoittanut Antti Hietala apurinaan muun muassa tyttärensä.

-Kyseessä on eräänlainen tarinankerrontafestivaali. Tarinat ovat viisautta, jota sukupolvet voivat siirtää nuoremmilleen, Söderblom sanoo. Alkuillan Kuninkaan tyttäret -tarina päättyy tietenkin häihin. Se on tarkoitettu koko perheelle.

Ryhmäteatterin harjoitukset Suomenlinnassa

Tapahtuma jatkuu myöhäisillassa löytyneiden kuninkaantyttärien hääjuhlina ja tämä osuus tapahtumasta - Käärmeen peijaiset - on tarkoitettu lähinnä aikuisille.

-Kansantarinat ja niiden hahmot villiintyvät illan hämärtyessä ja vievät koko yleisön mukanaan hurjiin tanssinumeroihin. Kesäyössä koko saari soi ja tarinoi, ohjaaja kertoo.

Kansansatuesitysten lisäksi Uunisaaressa voi tapahtuman aikana tutustua käsityöläisammattilaisten perinnetaitoihin. Lumotun saaren kahden esityksen ensi-ilta on 20. päivänä kesäkuuta.

Sen jälkeen esityksiä on kaikkina muina kuin maanantai- ja tiistai-iltoina 28. päivästä kesäkuuta elokuun 13. päivään saakka.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat