Mainos

Ruumiskoira on poliisille korvaamaton apu

Viikkoja kadoksissa olleen, ja keskiviikkona hukkuneena pienestä lammesta löydetyn Karoliina Kestin etsintöihin osallistui myös poliisin ruumiskoiria. Pitkäjänteisellä ja perusteellisella koulutuksella osasta poliisikoirista koulutetaan ruumiskoiria, joista on poliisille merkittävää apua, kun etsitään vainajaa maasto- tai vesiolosuhteissa.

Poliisikoiralaitoksen ruumiskoirakouluttajan Jarmo Hapon mukaan koiran käyttö riippuu etsittävästä alueesta, minkälainen ja kuinka laaja se on.

– Myös ennakkokäsitykseen siitä, etsitäänkö kokonaista vainajaa vai osia vainajasta tai vain paikkaa, jossa vainaja on ollut, vaikuttavat, Happo kertoo MTV3:n Uutisille.

Hapon mukaan koira reagoi vainajan hajuun haukkumalla tai kaivamalla.

– Peruskoulutuksessa koiralle opetetaan jonkinlainen käyttäytymismalli eli niin sanottu merkkaus. Koulutus on ihan samanlainen kuin mille tahansa muulle aineelle, kuten räjähteille tai huumausaineille. Etsittävästä hajusta tehdään koiralle leikin kautta niin mielenkiintoinen, että se reagoi ja seuraa mistä haju tulee, ja tekee siihen merkkauksen.

"Koiran toimittava kaikkina vuodenaikoina"

Happo lisää, että koulutuksen tavoitteena on, että koira toimii kaikkina vuodenaikoina kaikissa olosuhteissa.

– Tietenkin olosuhteet luovat omat haasteensa, esimerkiksi kova lumimyrsky tai repivä tuuli vaikeuttavat tietysti koiran toimintaa.

Ruumiskoirat ovat poliisin partiokoiria. Partiokoirina käytetään saksanpaimen- ja hollanninpaimenkoiria tai belgianpaimenkoira malinois -rotua.

Aivan kenestä tahansa poliisista ei tule ruumiskoiranohjaajaa, sillä suoritettuna pitää olla partiokoiraohjaajan peruskurssi, joka kestää lähijaksoineen kaksi ja puoli vuotta.

– Sen jälkeen mennään lisäkurssille. Ohjaaja saa taidot kouluttaa koiraa, jonka koulutus on jatkuvaa. Ohjaaja vastaa koiran työkunnosta, ja riittävästä harjoittelusta. Ruumiskoiran peruskurssi käsittää neljä viikon jaksoa vuoden aikana. Sen lisäksi suoritetaan itsenäisiä etätehtäviä- ja harjoitteita.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.