Mainos

Ruotsissa puhuttaa veneilyn promilleraja

Vaikka Ruotsissa sallitun alkoholimäärän promillerajat autoilussa ovat alhaisemmat kuin Suomessa, veneilyssä niitä ei ole lainkaan. Ruotsin hallitus valmistelee nyt uutta lakia, jossa promillet olisi määritelty. Pohdintaa aiheuttaa,tulisiko lain olla sama kaikille.

Vaaratilanteen aiheuttava ruorijuoppous on rikos Ruotsissakin, mutta sitä ei ole määritelty promillerajoin. Viidessätoista vuodessa huviveneiden määrä on kaksinkertaistunut miljoonaan. Nyt hallitus haluaisi jonkinlaiset alkoholin käyttösäännöt myös vesille.

Sitä on aikaisemminkin yritetty, mutta käytännöstä ei ole päästy yksimielisyyteen. Tulisiko kanootilla melovan noudattaa samaa lakia kuin öljytankkerin? Veneessä asutaan: kun tuuli kääntyy, eikö veneen sijaintia saa muuttaa, jos promillet ylittävät säädetyn määrän? Ja kun purjeveneessä useimmat osallistuvat tavalla tai toisella veneen liikutteluun, tulisiko kaikkien olla yhtä selviä?

Laki säädettäneen, vaikka osa merenkulkuviranomaisista yhä epäilee sen hyötyä. Valtaosa merellä kuolevista on keski-ikäisiä, avoveneissä päissään ongiskelevia miehiä, joita uusikaan laki tuskin hillitsee.
(MTV3/Risto Repo)


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.