Uudelle hallitukselle kritiikkiryöppy: "Ruotsi taipuu, kun autoritaariset johtajat sitä vaativat"

Ruotsin hallitus ottaa etäisyyttä kurdiryhmiin – Risto EJ Penttilä arvioi, nopeutuuko Turkin Nato-ratifiointi 5:12
Risto EJ Penttilä arvioi, nopeutuuko Turkin Nato-ratifiointi Ruotsin muutoksen vuoksi.

Ruotsissa oppositio ryöpyttää uutta hallitusta sen tekemästä muutoksesta maan kurdilinjaan.

Ulkoministeri Tobias Billström kertoi tänään Ruotsin radion haastattelussa, että Ruotsi on etäännyttämässä itseään Syyrian kurdien aseellisesta YPG-järjestöstä ja sen poliittisesta siivestä PYD:stä.

Syynä muutokseen on maan Nato-prosessin eteneminen, jota Turkki on jarruttanut. Turkki on vaatinut Suomea ja Ruotsia lopettamaan tuen terroristisiksi luokittelemilleen järjestöille, kuten YPG:lle, vaihtokauppana Nato-jäsenyyksien hyväksynnästä. 

Entinen oikeusministeri, sosiaalidemokraattien Morgan Johansson sanoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:lle, että hallitus on ottanut kiistanalaisia askeleita. Hän väittää, ettei oppositioon ole oltu yhteydessä asian tiimoilta.

– Hallituksen toiminta Nato-prosessissa on sekä huolestuttavaa että tuskallista. Ensiksi tällä viikolla avattiin tie ydinaseille Ruotsin maaperälle ja nyt etäännytään kurdeista Syyriassa, Johansson kirjoittaa viestissään SVT:lle.

Johanssonin mukaan hallitus rikkoo Ruotsin ulkopoliittista perinnettä.

– Mitään ei ole vahvistettu valtiopäivillä. Hallitus toimii täysin mielivaltaisesti, hän lataa.

Johansson muistuttaa YPG:n ja PYD:n roolista taistelussa äärijärjestö ISISiä vastaan Syyriassa. Sekä Nato että Yhdysvallat ovat tukeneet järjestöjä.

– Se, että Ruotsin hallitus haluaa nyt etäännyttää itsensä niistä, on petos.

Myös vihreät ja vasemmisto kritisoivat

Myös vihreä puolue ja vasemmistopuolue arvostelevat hallitusta päätöksestä.

– Turkissa on vaalit ensi vuonna ja pohdin, sulkeeko Ruotsi silmänsä vangituilta oppositiotoimijoilta ja ihmisoikeusloukkauksilta, vihreän puolueen tiedottaja Märta Stenevi sanoo SVT:lle lähettämässään viestissä.

– Tämä lähettää vaarallisen signaalin, että Ruotsi taipuu paineistettuna ja muokkaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaansa, kun autoritaariset johtajat sitä vaativat, sanoo vasemmistopuolueen ulkopoliittinen tiedottaja Håkan Svenneling.  

Ulkoministeri Billström sanoi Ruotsin radion (SR)  haastattelussa pitävänsä ongelmallisena järjestöjä, jotka voivat vahingoittaa Turkin ja Ruotsin suhteita. 

– Näillä järjestöillä (YPG ja PYD) on liian läheinen suhde PKK:hon, joka on EU:n terroristilistalla, jotta se olisi hyvä meidän ja Turkin välisille suhteille, Billströn sanoi Aftonbladetin mukaan

Lue myös:

    Uusimmat