Mainos

Ruotsinsuomalaisilta tylyä ilkeilyä – kuusi syytä, miksi joulun vietto on Suomessa kaikkein masentavinta

Joulun alla on syytä olla kohteliaana ja kilttinä, että saa lahjoja. Ruotsinsuomalaisen Sisuradion toimitus ei todennäköisesti odota lahjoja Suomesta, niin pisteliäästi radion nettisivuilla irvaillaan itänaapuriin.

Radio sekä ruotsalaislehti Expressen ottivat hampaisiinsa suomalaisten masentavan kuuloiset joulunviettotavat, jotka kieltämättä ovat kaukana pirteistä joululauluista, maukkaista jouluherkuista sekä riehakkaasta kuusen ympärillä tanssimisesta.

1) Synkät joululaulut

” Lumi on jo peittänyt kukat laaksosessa,

järvenaalto jäätynyt talvipakkasessa,

varpunen pienoinen syönyt kesäeinehen,

järvenaalto jäätynyt talvipakkasessa.”

Hienon Varpunen jouluaamuna -kappaleen ensimmäinen säkeistö saa oikeaan tunnelmaan keskellä synkintä kaamosta. Kun kappale vielä ”huipentuu” tarinaan, jossa tytön luo lentänyt varpunen onkin hänen kuollut veljensä, joulumieli on mitä hilpein.

2) Joulurauhan julistus

”Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla;

ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään”.

Jouluaattona kello 12 koko Suomi kerääntyy joko Turun Vanhalla Suurtorille tai vaihtoehtoisesti radio- ja tv-vastaanottimien ääreen kuuntelemaan, kuinka pergamentti rapisee Brinkkalan talon parvekkeella.

Totisen muistutuksen joulurauhasta lukee 60 vuotta vanhalta pergamenttipaperilta Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen. Julistus pohjautuu tekstiin, joka kirjoitettiin Turun palon tuhottua aiemman tekstin 1827. Julistusta kuunnellaan hartaasti hiljaisuuden vallitessa, kunnes lopuksi riehaannutaan laulamaan ”Jumala ompi linnamme”.

1:18

3) Haudoilla käynti

Joulurieha jatkuu käynnillä hautausmaalle. Ei haittaa, vaikkei sinulla olekaan ketään hiljattain kuollutta läheistä, kynttilän voi viedä myös hautausmaiden yleisille kynttiläpaikoille.

4) Saunaan sukulaisten kanssa

Ah, vihdoin kotona! Nyt joulusuklaat esiin, lautapeli vireille, glögi lämpiämään ja tiptap soimaan...

Ei. Nyt mennään saunaan koko suvun kanssa. Ja kieriskellään lumihangessa hiljaa. Jos lunta on.

5) Jouluruokaa tarjoo kunnon väki

Suomalaisessa jouluruokaperinteessä pöydät kylläkin notkuvat, mutta mikään esteettinen elämys jouluruoka ei ole. Jos haluat vaihtelua perinteiseen jouluateriaan, voit valita porkkana-, maksa-, lanttu- ja perunalaatikon välillä. Mmmm, näyttääpä herkulliselta.

6) Onneksi on sentään näyttävä jälkiruoka

Kun vasta on täytetty laatikoilla, voi päälle vielä naukkaista jälkiruoan laihan kahvin kanssa. Ainoa oikea joulun jälkiruoka on tietysti hakaristin muotoinen joulutähti. Voitaikinaa ja luumuhilloa purkista, ja uuniin. Lisäsäväytystä reseptiin saat polttamalla hakaristin, anteeksi, joulutortun kärjet hieman mustiksi.

Tästäkin huolimatta, tai ehkä juuri siksi, oikein hyvää ja rauhallista joulua kaikille MTV Uutisten lukijoille!

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.