Ruotsin seiväsihme rikkoi ME-lukemat 20-vuotiaana – asiantuntija lyö pöytään pysäyttävän lukeman hänen uraltaan: 164 250

4:41
Videolla Armand Duplantisin ME-hyppy.

Ruotsalainen Armand Duplantis kohenteli lauantaina seiväshypyn maailmanennätystä lukemiin 617. C Moren yleisurheiluasiantuntija Mika Järvinen ei yllättynyt siitä, että juuri Duplantis teki ME:n, mutta hän yllättyi siitä, että se tapahtui jo nyt.

20-vuotias seiväsihme hyppäsi uudet ME-lukemat Toruńissa, Puolassa käydyssä hallikisassa. Duplantis epäonnistui ensimmäisessä yrityksessään, mutta toinen meni yli.

Aiempi ennätys 616 oli vuodelta 2014, ja se oli ranskalaisen Renaud Lavillenien nimissä.

– Ajattelin, että hänellä on potentiaalia hypätä ME ehkä 2-3 vuoden päästä. Ajattelin, että hän vakiinnuttaisi tänä vuonna kuuden metrin tason ja nousisi muutaman sentin vuodessa ylöspäin. Olihan tuo hyppäys aikamoinen, Järvinen sanoo.

Duplantisin edellinen ennätys oli 605 vuodelta 2018.

– Ulospäin näkyy aika selkeä syykin, miksi näin kävi. Se on se, että juoksu on entistä parempi ja pidempi, 20 askeleen vauhti on alkanut toimia. Sitä kokeiltiin viime vuonna, ja nyt se on alkanut toimia, kun sitä on tehty enemmän. Hänellä on älyton pohja alla, niin tulokset alkaa olla tuota luokkaa. Kun hän saa lisää vauhtia ja juoksu on tehokkaampaa, silloin saa isommat seipäät, ja nostovoimaa tulee enemmän. Jos se osataan hyödyntää, silloin mennään korkeammalle.

Se, että Duplantis tekee maailmanennätyksen jo 20-vuotiaana, selittyy yksinkertaisesti sillä, että hänen seiväshyppyuransa alkoi huomattavasti aiemmin kuin monilla muilla. Ja mikä tärkeintä, hän on saanut harrastaa osaavien silmien alla.

– Jos aloittaa hyppäämään 4-vuotiaana ja on nyt 20-vuotias, siinä on 16 vuotta hyppäämistä. Olen laskenut sitä sellaisella hauskalla kaavalla. Päädyin viime vuonna lukemaan 164 250, niin monta hyppyä hänelle on tullut uran aikana. Ja suuri osa niistä on valvovan silmän alla, Järvinen sanoo.

– Häntä on alusta asti opetettu tekemään oikein. On menty a-b-c-d-e-f ja sitä rataa. Ei ole oiottu. Se oikominen on suuri este myöhemmässä vaiheessa. Jos ei asioita opetella kerralla kunnolla, niitä on vaikea jälkeenpäin korjata.

Jos 20-vuotiaana tekee ME:n, herää väistämättä kysymys, mitä Duplantis pystyy tekemään tulevina vuosina. Kysymys saa Järvisen mietteliääksi.

– Sitä samaa pohdittiin Sergei Bubkan ja Lavillenienkin kanssa. Nyt näyttää siltä, että se raja olisi jossain korkeammalla, mutta sama se oli Bubkan ja Lavillenien kanssa: korkeita hyppyjä, joissa painopiste oli 625:n tai 630:n korkeudella. Kukaan ei kuitenkaan ole vielä hypännyt yli 617. Katsotaan, miten käy.

– Tässäkin ME-hypyssä painopiste oli todella korkealla. Äkkiseltään se näytti olleen 625-630:ssä. Kyllähän siellä potentiaalia on. Kun on riittävän hyvä tekninen valmius, taito, silloin siihen pystyy laittamaan lisää tehoa. Nyt sitä on saatu juoksun kautta, kun vauhtia on tullut lisää. Jossain vaiheessa rajat tulevat vastaan hänellekin; ei vain pysty juoksemaan kovempaa ja riittävän hallitusti, jotta pystyisi hyödyntämään sen vauhdin.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja