Ruotsin pääministeri Löfven kommentoi eropäätöstään: "Tavoitteeni on ollut tehdä parhaani Ruotsin ja kaikkien tässä upeassa maassa asuvien puolesta"

Tästä syystä pääministeri Stefan Löfven jättää tehtävänsä – kommentoi yllätyspäätöstään kameroille 5:59
Ruotsin pääministeri Löfven kommentoi yllätyspäätöstään kameroille.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven eroaa marraskuussa pääministerin ja puoluejohtajan tehtävistä.

Pääministeri Stefan Löfven sanoi kesäpuheessaan, että päätös on kypsynyt ajan kuluessa.

– Ensi vuonna sosiaalidemokraattien vaaliliikettä tulee johtamaan joku muu kuin minä. Olen ilmoittanut puolueelle, että jätän tehtäväni puheenjohtajana ensi marraskuun puoluekokouksessa. Sen jälkeen pyydän vapautusta pääministerin tehtävästä.

– Aikeeni oli jatkaa yksi kausi lisää ja sen jälkeen luovuttaa viestikapula toiselle, mutta tämä päätös on kypsynyt ajan mittaan, kommentoi Löfven päätöstään kameroille.

Pääministeri Löfven on ollut puoluejohtajana miltei 10 vuotta sekä pääministerinä seitsemän vuotta.

– Tavoitteeni on ollut tehdä parhaani Ruotsin ja kaikkien tässä upeassa maassa asuvien puolesta. Mutta kaikella on aikansa, ja haluan antaa seuraajalleni parhaat toimintamahdollisuudet.

Eropäätös oli ymmärrettävä

MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Janne Puumalainen kertoo, että Löfvenin päätös erota oli yllättävä, mutta myös hyvin ymmärrettävä.

– Hän on ollut pääministerinä seitsemän vuotta, eivätkä varsinkaan viime ajat ole olleet mitenkään helppoja hallita.

– Alkukesästä oli Ruotsissa hallituskriisi ja hallitus joutui jo kertaalleen eroamaan ja sitten taas palasi samalla kokoonpanolla valtaan.

Puumalainen arvioi, että eropäätöksen ajankohta on myös puolueen kannalta hyvä, koska seuraaviin vaaleihin on aikaa hieman yli vuosi.

– Uusi puoluejohtaja ja uusi pääministeri saa itseään tunnetuksi. Löfven toivoo, että saa sosiaalidemokraateille siten uutta nousua. Nyt he ovat noin 24 prosentin kannatuksessa, mikä on noin neljä prosenttia vähemmän kuin edellisissä vaaleissa, ja uuden puheenjohtajan kanssa voidaan saada uutta energiaa ja uutta nousua.

Katso koko keskustelu Löfvenin erosta yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat