Mainos

Ruotsin lehdet vähentämässä väkeä

Talouden laskusuhdanne on kouraissut pahasti ruotsalaisia sanomalehtiä, joista peräti puolet arvioi vähentävänsä työntekijöitä ensi vuoden aikana, ilmenee Ruotsin uutistoimisto TT:n tekemästä kyselystä. Jo tänä vuonna väkeä on vähennetty 44 prosentissa lehdistä.

Tuoreimpien tilastojen mukaan Ruotsin sanomalehtien ilmoitustulot ovat jäämässä tänä vuonna melkein 11 prosenttia viime vuotta pienemmiksi. Pahiten ilmoitusmarkkinoiden alamäestä ovat kärsineet Tukholmassa ja muissa suurissa kaupungeissa ilmestyvät aamulehdet, joiden ilmoitusten määrä on kutistunut melkein 17 prosentilla.

Useat lehdet ovat jo päättäneet mittavista säästöohjelmista, mutta silti esimerkiksi Dagens Nyheterin tulos näyttää tänä vuonna painuvan tappiolle, kun se viime vuonna teki yli 600 miljoonan kruunun voiton, TT kirjoittaa. Perinteisesti ruotsalaiset lehtikustantajat ovat suhtautuneet alan suhdannevaihteluihin pitkämielisesti ja myös lehdistötuki on auttanut heikoimpia pitämään nenän veden pinnan yläpuolella. Nyt suunta näyttää TT:n mukaan olevan muuttumassa.

-Mediayhtiöitä ei enää voi johtaa samalla tyylillä kuin kymmenen vuotta sitten. Alan voi sanoa muuttuneen raaemmaksi, ja toisaalta myös tieto suhdannevaihteluiden vaikutuksista lehtien talouteen on lisääntynyt, ruotsalainen viestintätalouden professori Karl-Erik Gustafsson sanoo.

TT:n kysely lähetettiin vähintään kolme kertaa viikossa ilmestyville sanomalehdille, yhteensä 90 lehdelle. Siihen vastasi 78 päätoimittajaa, joista hieman yli puolet arvioi lehtensä tuloksen jäävän tänä vuonna viime vuotta heikommaksi. Melkein joka neljännessä lehdessä tulos sen sijaan parane, 17 prosentissa se näyttää pysyvän entisellä tasolla.

Hyvin pärjäävien joukossa on paljon pieniä maakuntalehtiä. Niiden ilmoitustuotoista suhteellisesti suurempi osa kertyy paikallisten vähittäiskauppojen ilmoituksista, joiden määrään talouden alamäki ei vielä juuri ole vaikuttanut, Gustafsson arvioi. Ensi vuonna valtaosa eli 63 prosenttia päätoimittajista uskoo yltävänsä vähintään samantasoiseen tulokseen kuin tänä vuonna. Joka neljäs sen sijaan odottaa tuloksen yhä heikkenevän.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.