Mainos

Ruotsin kanssa neuvottelut tv-näkymisestä

Ruotsin television näkymistä Suomessa digi-aikana selvittänyt työryhmä ehdottaa, että ohjelmien tarjonta säilytettäisiin vähintään nykyisellään lähetysten digitalisoinnin jälkeen. Tämä edellyttää neuvotteluja Suomen ja Ruotsin hallitusten kesken.

Teknologiamuutos ei saa heikentää ohjelmien tarjontaa Suomen ja Ruotsin välilläö, ministeri Heinonen (kuvassa) sanoo. Heinonen aikoo olla yhteydessä Ruotsin vastaavaan ministeriin ja viranomaisiin, jotta haastetta voidaan hyvissä ajoin ryhtyä ratkaisemaan yhdessä.

Ruotsin television näkymistä pohtinut epävirallinen työryhmä raportoi liikenne- ja viestintäministeri Olli-Pekka Heinoselle 11. toukokuuta. Työryhmässä oli liikenne- ja viestintäministeriön virkamiesten lisäksi YLE:n ja Digitan edustus.

Suomen ja Ruotsin välisissä neuvotteluissa on tarkoitus selvittää mm. tekijänoikeuskustannusten tasapuolinen jakautuminen ja se, aikooko Ruotsi luopua erillisen kortin vaatimisesta julkisen palvelun digitaalisten lähetysten katsomiseen.

Neuvotteluille ja eri ratkaisujen pohtimiselle on hyvin aikaa, koska Ruotsi ei ole päättänyt tavoiteaikataulua analogisista lähetyksistä luopumiselle. Ruotsin analogisia lähetyksiä voi Suomessa katsella myös digitaalisilla vastaanottimilla.

Ruotsin lähettimet ulottuvat paikoitellen Pohjanmaalle ja Lounais-Suomeen (ns. spill over-ilmiö). Ruotsin television ohjelmia välitetään lisäksi kahdella asemalla Pohjanmaalla ja neljällä asemalla Etelä-Suomessa. Suomen television lähetyksiä voidaan katsella Ruotsissa Tukholman alueella sekä useiden kaapeliverkkojen kautta.

YLE maksaa Ruotsin television näkymisestä Etelä-Suomessa tekijänoikeuskorvausta. Korvaus on tänä vuonna noin 18 miljoonaa markkaa. Pohjanmaan lähettimien tekijänoikeuskorvaukset maksetaan valtion televisio- ja radiorahastosta.

Ruotsissa tarvitaan nykyisin kaikkien digitaalisten lähetysten seuraamiseen erityinen kortti. Tekijänoikeussyistä on epäselvää, voidaanko korttia myydä ulkomailla. Ruotsin hallitus on kuitenkin äskettäin esittänyt, että julkisen palvelun lähetysten pitäisi olla nähtävissä vapaasti.

Työryhmä ei käsitellyt kaupallisten kanavien näkymistä, koska asia riippuu yksityisten operaattoreiden päätöksistä.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.