Ruotsin akkutehtaalla koronamuunnosta, Suomeen palanneita työntekijöitä testattu tehtaalla ja rajalla – ylilääkäri: "Sehän ei oireettoman henkilön kohdalla riitä"

Pohjois-Ruotsissa sijaitsevalta Skellefteån akkutehtaalta on löytynyt koronamuunnosta – Suomeen palanneita työntekijöitä kehotetaan testiin 2:46
MTV Uutiset Live kysyi Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiristä, kuinka herkästi leviävään brittimuunnokseen tulisi suhtautua.

Koronatestiin kehotetaan Northvoltin tehtaan työntekijöitä, jotka ovat palanneet Suomeen 23. tammikuuta jälkeen. Työntekijän kannattaa hakeutua testiin kotipaikkakunnallaan. 

Pohjois-Ruotsin Skellefteåssa sijaitsevalta tehtaalta on löytynyt brittiläistä koronavirusmuunnosta, joka leviää herkästi. 

– Saimme perjantaina Ruotsin viranomaisilta tiedon, että kyseisellä tehtaalla on todettu brittityyppistä muuntovirusta. Siinä vaiheessa ei ollut tietoa, että siellä on aika merkittävä joukko suomalaisia työntekijöitä, kertoo Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila MTV Uutisille.

Lääkäri: Tehtaan työntekijöitä oli käsketty palaamaan Suomeen

Kun asiaa alettiin selvittää Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä, selvisi, että Northvoltin tehtaalta oli käsketty työntekijöitä palaamaan Suomeen.

– Vaikka tehtaalla oli tehty testejä ja osa oli käynyt rajalla tullessa testissä, sehän ei oireettoman henkilön kohdalla riitä. Kun työntekijämääräksi arvioidaan yli sata, on iso riski sille, että muuntovirus leviää hyvin laajasti. Työntekijöitä on usealla paikkakunnalla ympäri Suomen, kertoo johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Koronavirustestiin on siis syytä hakeutua, vaikka oireita ei olisikaan. Ennen testiin menoa ja testivastausta odottaessa työntekijöiden olisi oltava omaehtoisessa karanteenissa välttäen kaikkia kontakteja toisiin ihmisiin.

Katso ylilääkärin haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat