Ruotsi vaatii Irania vapauttamaan kansalaisensa

Ruotsi vaati maanantaina Irania vapauttamaan Ruotsin kansalaisen, jota on pidetty maassa väkisin pitkälti toista vuotta.

– Ruotsin kansalainen, kolmekymppinen mies, pidätettiin Iranissa huhtikuussa 2022. Ulkoministeriö ja Ruotsin Teheranin-suurlähetystö tekevät intensiivisesti työtä asiassa läheisessä yhteistyössä EU:n kanssa, sanotaan Ruotsin ulkoministeriön sähköpostissa uutistoimisto AFP:lle.

Myös EU vahvistaa, että Ruotsin kansalainen on pidätettynä Iranissa. Ruotsi ja EU eivät ole vahvistaneet miehen nimeä, mutta New York Timesin mukaan kyseessä on 33-vuotias EU:n diplomaattikunnassa työskennellyt mies, joka otettiin kiinni, kun hän palasi lomalta Iraniin.

Iran kertoi viime vuoden kesäkuussa ottaneensa miehen kiinni vakoilusta epäiltynä. Asiasta kerrottiin pian sen jälkeen kun iranilainen Hamid Nouri sai Ruotsissa elinkautisen osallisuudestaan poliittisten vankien kidutuksiin ja teloituksiin 1980-luvulla.

Irania on syytetty panttivankidiplomatiasta, jossa se on ottanut kiinni länsimaisia maassa työskenteleviä vaihtaakseen heitä omiin kansalaisiinsa.

Lue myös:

    Uusimmat