Ruotsalaislupaus näytti Therese Johaugille taivaanmerkit: "Luoja, mikä ihana tunne"

Therese Johaugin ylivoima sai lauantaina särön, ja vieläpä norjalaisten hiihtopyhätössä Holmenkollenilla. Johaugin kukistajaksi nousi Ruotsin Frida Karlsson, josta povattiin jo ennen tätä kautta Johaugin kovinta haastajaa.

–  Luoja, mikä ihana tunne, Karlsson tunnelmoi uutistoimisto TT:n mukaan.

Karlsson, 20, oli terveysongelmien takia sivussa koko keskitalven, mutta Oslossa rävähti kunnolla. Karlsson yllätti maailmancupin kokonaiskisaa johtavan Johaugin tämän suosikkimatkalla 30 kilometrillä tutuissa Holmenkollenin maastoissa.

Ykkössijaan siivitti taktinen täysosuma, kun ruotsalaiset vaihtoivat perinteisen hiihtotavan suksia 18,6 kilometrin kohdalla. Johaugilla oli 20 kilometrin kohdalla noin 50 sekunnin ero takaa-ajajiinsa, mutta tällä kertaa se ei riittänyt.

Karlsson sai suksien vaihdon jälkeen hyvää vetoapua kolmanneksi päätyneeltä Ebba Anderssonilta ja neljänneksi sijoittuneelta Charlotte Kallalta. Lopulta Karlsson hiihti Johaugin kiinni vajaa kilometri ennen maalia. 

"Tekee hyvää hiihdolle"

Maalisuoralla Karlsson liukui Johaugilta sen verran karkuun, että ylitti maalilinjan 1,2 sekuntia ennen norjalaistähteä.

–  En uskonut tähän, mutta kroppa tuntui pirteältä, Karlsson kuvasi maailmancupin avausvoittoaan.

Johaugin suvereenisuuden on pelätty jopa pilaavan hiihdon kiinnostavuuden. Tällä kaudella Johaug on hävinnyt maailmancupin normaalimatkalla vain kolmesti 19 startissa: Tour de Ski -kiertueella maannaisilleen Ingvild Flugstad Östbergille Toblachissa, Astrid Uhrenholdt Jacobsenille Val di Fiemmessä ja nyt Oslossa Karlssonille.

–  Tekee hyvää hiihdolle, että muutkin pystyvät pärjäämään. Antaa uskoa muillekin, 11:nneksi hiihtänyt Krista Pärmäkoski sanoi Hiihtoliiton äänitallenteessa ja myönsi yllättyneensä Karlssonin voitosta.

Pärmäkoski oli kolmanneksi paras suomalainen, sillä Kerttu Niskanen oli seitsemäs ja Anne Kyllönen yhdeksäs. Laura Mononen oli 12:s Pärmäkosken kanssa samalla ajalla.

Johaug manasi norjalaisten taktista kömmähdystä, kun häntä ei kehotettu suksien vaihtoon. Johaug menetti viimeisellä kuuden kilometrin kierroksella puoli minuuttia etumatkastaan.

Lue myös:

    Uusimmat