Ruokaostosten ravintosisällön seuraaminen helpottuu

Uuden menetelmän avulla kuluttaja voi seurata ruokaostostensa ravintosisältöä vaivattomasti kotitietokoneeltaan, Tekes kertoo. Pyyhkäisy viivakoodiin kaupan kassalla siirtää tiedot ruokaostoksista järjestelmään. Kotona kuluttaja voi tarkastella internetin välityksellä ostostensa ravintosisältöä ja verrata sitä erilaisiin suosituksiin.

Tuulia International Oy:n kehittämälle menetelmälle on haettu patenttia yli sataan maahan ja kiinnostuneita arvioidaan löytyvän myös ulkomailta. Palvelun käyttäjien tiedot on tarkoin suojattu.

Tieto auttaa ohjaamaan elintarvikevalintoja

Menetelmän niin kutsuttu ravintokoodiverkkopalvelu välittää kuluttajalle tiedot ruokaostosten sisällöstä helposti ymmärrettävässä muodossa. Tarkastelemalla vaikkapa kuukauden ostosten sisältöä, syntyy jo varsin hyvä käsitys siitä, onko ravinto ravitsemussuositusten mukainen.

Tieto auttaa ohjaamaan elintarvikevalintoja vastaamaan paremmin omia tai perheen tarpeita. Palvelutuotetta on jo käytetty muun muassa kotona asuvien ikääntyneiden ruokaostosten laadun seurantaan ja arviointiin.

Menetelmästä painonhallinnan apuneuvo

Monet tutkimuslaitokset sekä kansalaisten terveyttä edistävät järjestöt ovat kiinnostuneet menetelmästä. Painonhallinnan apuneuvoksi soveltuvaa menetelmää kehitetäänkin yhteistyössä suomalaisten asiantuntijoiden kanssa.

Oman ruokakorin sisällön tarkastelu voi auttaa kilojensa kanssa kamppailevaa kuluttajaa valitsemaan vähäenergisiä ruokia. Ravitsemusvalistus on tulevaisuudessa mahdollista perustaa kuluttajan tarkentuneeseen tietoon oman kotiruokansa ravintosisällöstä. Tällöin valistus voidaan kohdentaa tarkemmin myös erityisryhmille.

Tavoitteena palvelun ulottaminen kaikkiin ruokakauppoihin

Ravintopalvelutuote on tähänastisessa käytössä toiminut hyvin. Tuuliassa arvioidaan järjestelmästä koituvan eniten hyötyä, jos mahdollisuus sen käyttöön ulotetaan kaikille kiinnostuneille. Tällöin mahdollisuus palvelun käyttöön on oltava kaikissa ruokakaupoissa.

Kuluttajien kiinnostus omasta terveydestään on kasvussa. Teollisuus on halukas kehittämään ja kauppa halukas tarjoamaan myös erilaisille erikoisryhmille soveltuvia elintarvikkeita. Ravintopalvelutuotetta kehitetäänkin yhteistyössä kotimaisen kaupan ja teollisuuden kanssa ravitsemus- ja terveysnäkökulmat huomioiden.

Tekes on rahoittanut menetelmän kehittämiseen johtanutta tutkimusta sekä auttanut Tuulia International Oy:tä solmimaan yhteistyökumppanuuksia niin tutkimuksen kuin teollisuudenkin kanssa.

Lisätietoja: www.tuulia.fi

(Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja