Ruokaa jakoon aiempaa enemmän

Kaupat ovat lahjoittaneet enemmän ruokaa avustusjärjestöille sen jälkeen, kun Evira höllensi ohjeitaan toissa keväänä.

Useista järjestöistä ja kaupoista kerrotaan, että uudistus alkaa näkyä kentällä. Myös Evira ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT arvioivat, että kauppojen on nyt helpompi lahjoittaa viimeistä käyttöpäivää lähestyvää ruokaa, joka päätyisi muuten roskiin. 

Vähittäis- ja tukkukaupat heittävät vuosittain roskiin 65-75 miljoonaa kiloa ruokaa, josta suuri osa kelpaisi myös leipäjonojen asiakkaille.

Eviran uusi ohjeistus tähtäsi hävikin pienentämiseen. Uudistusta ajoivat osaltaan kaupat, jotka halusivat selventää vastuukysymyksiä.

Vastuuta tuoteturvallisuudesta siirrettiin avustusjärjestöille, mikä on tehnyt kaupoille helpommaksi lahjoittaa erityisesti tuoretuotteita.

Kaupat saavat myös pakastaa ruokaa eteenpäin jaettavaksi, ja järjestöt voivat käyttää viimeisen käyttöpäivän tuotteita vielä seuraavana päivänä kuumennettuna.

Lisäksi sallittiin tähderuokien antaminen ruokalinjoilta. Tämä on osoittautunut menestykseksi esimerkiksi Tampereen seurakuntayhtymän ruokapankissa, joka jakaa joka viikko 200-400 kaupungin ateriapalveluista saatua lounasta.

 

Lue myös:

    Uusimmat