Runebergin lempileivonnaisia ehtii leipoa vielä kotonakin

Kansallisrunoilijamme J. L. Runebergin vuotuista juhlapäivää vietetään tiistaina 5. helmikuuta. Runoilijan nimikkoleivonnaisia, runebergintorttuja, on näkynyt kaupan leivostiskissä koko alkuvuoden ajan, ja aikaisempien vuosien tapaan myynti huipentuu viralliseen juhlapäivään. Jo Runeberg itse pisteli mielellään poskeensa näitä sylinterinmuotoisia torttuja, joita hän hankki kotikaupungistaan Porvoosta sokerileipuri Asteniukselta. Koska runoilija oli torttuihin niin kovasti mieltynyt, niitä alettiin kutsua Runebergin tortuiksi.

Samantapaisia pieniä mureita torttuja Runeberg sai myös kotonaan, kun hänen vaimonsa Fredrika niitä leipoi. Fredrikan torttujen perusidea oli jauhaa talouteen jääneet kuivahtaneet pikkuleivät, kuivakakut yms. muruiksi uusiokäyttöä varten.

Runebergintorttuja ehtii vielä valmistaa itsekin runoilijan tiistaista juhlapäivää varten. Viitseliäs kotileipuri käyttää yhä Fredrikan tapaa eli kerää itse korppujauhoainekset ja jauhaa mantelit, laiskempi voi ostaa korppujauhot ja valmiiksi hienonnetut mantelit suoraan kaupasta.

Tässä resepti: Runebergintortut

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja