Runebergin keikaus 4.2.2000

150 g 40 % rasvaa ( Voilevi, Kevytvoi, -keiju tms.)
1 1/2 dl sokeria
2 munaa tai
1 dl Minicol Omega munavalmistetta
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
50 g mantelia rouheena tai
auringonkukansiemeniä
1 dl piparin- tai keksinmuruja
1 dl kermaviiliä
(1/2-3/4 tl karvasmanteli- tai rommiaromia)

Pohjalle:


50 g mantelirouhetta tai auringonkukansiemeniä
100-150 g pakastevadelmia
2-3 rkl sokeria

Pinnalle tai väliin:


n. 1 dl vadelmahilloa

Vuoan voiteluun:

tavallista marg. tai voita tarvittaessa

Kostutukseen:

vadelma- tai omenamehua tai rommilla tai punssilla maustettua vettä

Koristeluun:

1 dl tomusokeria+ n. 1 rkl appelsiinimehua tai vettä

Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne ja kermaviili taikinaan kevyesti sekoittaen.

Voitele tasapohjainen (sydän)vuoka. Ripottele pohjalle mantelit tai auringonkukansiemenet. Levitä päälle jäiset vadelmat ja ripottele sekaan sokeri. Kaada taikina päälle ja tasoita pinta.

Tee pintaan pikkulusikalla pieniä koloja ja tipauta niihin vadelmahilloa, joka painuu kypsennyksen aikana kakun sisään ja mehevöittää sen. Kypsennä kakku uunin alaritilällä 175 asteessa 35-40 min.

Anna levähtää pari minuuttia ja kumoa varovasti. Anna kakun jäähtyä. Tee pinnalle halutessasi koristeita pölysokerikuorrutuksella (1 dl pölysokeria+n.1 rkl vettä, sitruuna- tai appelsiinimehua).

jauhovaihtoehtoja: 1) korvaa piparinmurut vehnäjauhoilla (1 dl), silloin kakusta tulee vaalea 2) käytä vehnäjauhojen asemesta hiivaleipäjauhoja (1 3/4 dl) 2) käytä vehnäjauhojen asemesta gluteenittomia jauhoja esim. jyttejauhoja ( 1 1/4 dl), silloin kakku sopii myös keliaakikolle.

Lue myös:

    Uusimmat