Roskaruoalla ravitut varikset kykenemättömiä lentämään

Variksenpoikasia vaivaa isoimmissa kaupungeissa kehityshäiriö, joka asiantuntijoiden mukaan johtuu roskaruoalla varttumisesta. Helsingin pelastuslaitos on saanut tänä keväänä poikkeuksellisen paljon ilmoituksia maassa viruvista variksenpoikasista, jotka eivät pääse pesästä tiputtautumisen jälkeen normaalisti siivilleen.

- Kun ne ovat lähteneet opettelemaan lentämistä, niiden sulat ovat yksinkertaisesti menneet poikki. Joskus linnuilla ei ole pyrstöä ollenkaan, kertoo Helsingin pelastuslaitoksella työskentelevä eläinpelastaja Timo Pykäläinen.

Eläinpelastajien keskuudessa variksia kutsutaan "mäkkärilinnuiksi", sillä ne ovat kasvaneet roskaruoalla. Lintujen emot ovat koko elinikänsä tuoneet poikasille pesään pikaruoan tähteitä, leipää ja ranskalaisia, joita on vaivatonta löytää kaupungin kaduilta, roskiksista ja terassipöydiltä.

Höttöinen ruoka näkyy sulkien poikkeuksellisen vaaleassa värityksessä. Normaalisti varis on täysin musta, mutta pelastettavien lintujen sulissa ja höyhenissä on valkoisia läikkiä tai raitoja.

Mäkkärivarikset joudutaan lopettamaan

Viime viikolla Pykäläinen vei pelkästään yhden päivänä aikana neljä "mäkkärivarista" Korkeasaaren eläintarhaan. Ne jouduttiin lopettamaan.

- Niistä ei koskaan tule kunnon variksia eivätkä ne pysty koskaan lentämään. Ei auta, että ne saisivat myöhemmin hyvää ruokaa, toteaa Korkeasaaren eläintarhan eläinhoitaja Stina Renqvist.

Hoitajan mukaan mäkkärivarikset kärsivät proteiinin puutteesta. Varis on lihansyöjä, joten suurin osa ravinnosta pitäisi olla proteiinia, jotta sen sulat kehittyisivät normaalisti.

- Kyllähän ihmiset ne lihat hampurilaisista syö, mutta variksille jää sämpylän- ja ranskalaistenjämät.

Tänä keväänä Korkeasaareen on tuotu jo yksitoista "mäkkäripoikasta". Koko viime vuonna poikasia tuotiin kahdeksan. Renqvistin mukaan kehitysongelma on yleistynyt samassa tahdissa pikaruokaravintoloiden lisääntymisen kanssa. Hän arvelee, että ongelmaa esiintyy kaikissa suurissa kaupungeissa. Lintuharrastajien mukaan valkolaikkuisuutta on esiintynyt jo 80-luvulla.

Pelastuslaitokselle on ilmoitettu tänä keväänä myös poikkeuksellisen monesta lokinpoikasesta, jotka ovat tippuneet pesästään eivätkä pääse lentoon. Renqvistin mukaan lokit eivät kuitenkaan kärsi samasta roskaruokaongelmasta.

- Lokinpoikaset eivät todennäköisesti ole yhtä herkkiä proteiinin puutteelle kuin varikset tai ne saavat tarpeeksi kalaa pullamössön lisäksi, hän sanoo.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja