Mainos

Roskalavojen aarrejahti: 15 000 markkaa käteistä

Kesäisin Suomen kaupunkien kadut ja pihat täyttyvät jätelavoista. Kun taloyhtiöt tekevät remontteja ja asukkaat tyhjentävät vinttikomeroitaan, ilmestyy kadulle jätelavoja, jotka täyttyvät mitä kummallisimmista esineistä.

Roskalavojen ekspertti on Mapko Kilpeläinen, joka käy lavoilla niin usein kun päivätöiltään ehtii.

— Dyykkaan kaikkea, pikkuesineitä ja huonekaluja. Kirpputoreilta on ihan turha ostaa mitään, siellä on huonolaatuista ja ylihinnoiteltua tavaraa. Lavoilla on parempaa tavaraa, joka on vielä ilmaista, Kilpeläinen sanoo.

Viimeksi Kilpeläinen löysi kotiin ehjän 1950-luvun kirjahyllyn, jotka ovat kirpputoreilla kysyttyä tavaraa. Lavoilta on löytynyt taidelasia ja kotimaisten suunnittelijoiden huonekaluja, mutta näitä Kilpeläinen ei laske arvokkaimmaksi löydökseen. Paras löytö hänelle oli vuoden 1978 kaikkien aikojen ensimmäinen V8 -lehti, josta keräilijät maksavat sievoisia summia.

— Olen autoharrastaja, joten se löytö lämmitti. Samalta lavalta löytyi taikurin välineistö ja kirjeenvaihtoa 1970-80-luvulla vankilassa olleen ja hänen kavereidensa välillä, Kilpeläinen sanoo.

Myös hyvätuloiset dyykkaavat

Kilpeläinen hakee lavoilta huonekaluja ja esineitä paitsi omiin tarpeisiin, myös kavereiden tarpeisiin. Vuosien roskalavaharrastuksen jälkeen suurin osa löydöistä päätyykin ystäville. Kilpeläinen ei kuitenkaan juuri koskaan ota löydöistään rahaa.

— Tänä vuonna olen tainnut tienata löydöillä viisikymmentä euroa. Useimmiten saan kaverilta palkaksi pöytäviinapullon, Kilpeläinen sanoo.

Kaikki eivät katso roskalavojen tonkimista hyvällä, vaan dyykkaajia yritetään myös häätää.

— Joskus töölöläisrouvia ahdistaa, koska he ajattelevat, että kaikki dyykkaajat ovat jotain köyhiä, alkoholisteja ja syrjäytyneitä. Vaikka eivät kaikki ole, en minäkään ole - minullakin on hyvätuloinen duuni, Kilpeläinen sanoo.

Hän työskentelee insinöörinä. Kaveripiiristä löytyy käsistään käteviä ihmisiä. Siksi lavoilta kelpaa vähän hajonnutkin esineistö.

— Otan sen, mikä on kunnostettavissa.

Roskalavoilta löytyy hänen mukaansa jopa käteistä rahaa.

— Kuulin kaverista, joka löysi vanhan piirongin laatikosta 15 000 markkaa. Toinen löysi kolikkokokoelman, jonka valitettavasti myi pois romumetallina. Itse olen löytänyt Ahvenanmaan juhlarahoja, Kilpeläinen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.