Rikosuhripäivystys varoittaa: Palveluja pakko leikata

Asiantuntija kertoo huolestaan: Uskaltavatko sote-ammattilaiset ottaa lähisuhdeväkivallan esille uhrien kanssa? 13:08
Katso myös: MTV Uutiset Asiantuntija kertoo huolestaan: Uskaltavatko sote-ammattilaiset ottaa lähisuhdeväkivallan esille uhrien kanssa?

Oikeusministeriön talousarvioesityksessä ei ole esitetty indeksikorotusta, joka takaisi Rikosuhripäivystyksen (RIKU) palveluiden säilymisen ennallaan, RIKU:n tiedotteessa kerrotaan.

RIKU:n mukaan nykyrahoitus ei riitä enää kattamaan kasvaneita henkilöresursseja. Pääosin vapaaehtoistyöhön perustuva palvelu on tehnyt laskelmia, joiden mukaan palvelutason ylläpitäminen ei vuonna 2024 onnistu ilman valtionavustuksen indeksikorotusta. 

Tiedotteessa kerrotaan, että RIKU:n asiakasmäärä on kaksinkertaistunut vuosina 2018-2022 ja kasvanut edelleen vuonna 2023. 

Valtionavustus yleisten tukipalveluiden toteuttamiselle on sen sijaan pysynyt ennallaan 4,7 miljoonassa eurossa vuodesta 2022. Kasvun takia palvelutoimintaa on jo tehostettu muun muassa panostamalla puhelinauttamiseen. 

– Viime vuonna 28 300 rikoksen uhria, uhrin läheistä ja todistajaa sai apua Rikosuhripäivystyksestä. Rikosprosessi on lähes aina uhrille vieras ja raskas kokemus, jossa RIKUn tarjoama tuki ja käytännön neuvot auttavat uhria jaksamaan ja saamaan oikeutta, sanoo RIKUn toiminnanjohtaja Leena-Kaisa Åberg tiedotteessa.

RIKU tuottaa maksuttomia tukipalveluita rikoksen uhreille, heidän läheisilleen ja rikosasian todistajille. Tiedotteen mukaan yleisimmät syyt asiakkuuteen vuonna 2022 olivat lähisuhdeväkivalta, seksuaalirikokset ja omaisuusrikokset.

Tiedotteen mukaan RIKU on esittänyt oikeusministeriölle, että tarve valtionavustukselle on noussut noin 10 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat