Riitapukareilla ja besserwissereillä uusi lempivehje

DNA:n teettämän tuoreen kyselyn mukaan yli neljännes älypuhelimen käyttäjistä ratkoo puhelimen avulla riitoja puolison tai kavereiden kanssa. Pelkästä puhelimessa riitelystä ei kuitenkaan ole kyse.

Tuttu tilanne monelle: istutaan iltaa kavereiden kanssa ja yhtäkkiä ryhdytään kinaamaan siitä, mitkä Lumikin kääpiöiden nimet olivatkaan, minä vuonna Elvis syntyi tai kuka vei jääkiekon maailmanmestaruuden vuonna 1988. Kina ratkeaa vasta sitten, kun asiasta saadaan faktatietoa.

– Kun syntyy erimielisyyksiä jostain nippelitiedosta, vuosiluvusta tai muusta vastaavasta, riidan ratkaiseva tieto etsitään nykyään kännykällä netistä, kertoo kuluttajamyynnin johtaja Sami Aavikko DNA:lta.

– Ennen älypuhelimia piti kirjoittaa erimielisyyksiä aiheuttanut asia muistiin ja etsiä tieto sitten, kun päästiin netin äärelle. Ja ennen nettiä soitettiin kavereille tai etsittiin muista lähteistä.

Riitojen ratkaiseminen ei suinkaan ole ainoa asia, johon älypuhelimia käytetään nykyään. Kännykästä on apua myös muun muassa lähimmän ruokakaupan tai ravintolan etsimisessä, urheilusuoritusten seuraamisessa tai lomakuvien julkaisemisessa. Kaksi kolmesta mobiililaajakaistan käyttäjästä on sitä mieltä, että mobiililaajakaista on helpottanut asioiden hoitamista.

– Yli 40 prosenttia kyselyyn vastanneista käyttää mobiililaajakaistaa päivittäin. Kun kaikki tieto kulkee mukana, ei olla riippuvaisia ajasta ja paikasta. Kännykkää voi käyttää muistilappuna, sillä voi tarkistaa bussien aikatauluja tai lähettää kaupassa kuvan jostain tuotteesta ja tarkistaa puolisolta, onko tämä juuri se tuote, mikä piti ostaa.

Ruokaostokset maksetaan kännykällä tulevaisuudessa?

DNA:n kuluttajamyynnin johtaja Sami Aavikko arvelee, että seuraava askel älypuhelimien käytössä on mahdollisuus maksaa esimerkiksi kaupassa kännykällä.

- Älypuhelimeen voidaan nivoa erilaisia maksukortteja ja bonuskortteja, ja ostokset pystytään maksamaan näyttämällä kännykkää maksupäätteelle ja kuittaamalla pin-koodilla. Odotan itsekin sitä, että lompakkoa ei tarvitse enää kantaa mukana vaan kaikki hoituu kännykällä.

Faktaa kyselystä:

Kysely tehtiin nettikyselynä huhtikuussa 2012 ja siihen vastasi yhteensä 1008 vastaajaa, joista 781 on käyttänyt mobiililaajakaistaa. Kyselyn toteutti YouGov Finland ja teetti DNA.

Mitä olet tehnyt puhelimellasi mobiililaajakaistan avulla?

- Etsinyt reseptiä ruokakaupassa 13 %
- Lähettänyt kaupasta kuvan ystävällesi / puolisollesi ja kysynyt hänen mielipidettään ostettavasta tuotteesta 17 %
- Googlannut tapaamasi mielenkiintoisen ihmisen 14 %
- Lähettänyt kuvan sosiaaliseen mediaan kertoaksesi upeasta lomapaikasta 13 %
- Seurannut urheilusuoritustasi 13 %
- Etsinyt läheisintä auki olevaa kauppaa tai ravintolaa 28 % Käyttänyt puhelinta lastenvahtina (antanut lapsen pelata puhelimella netissä/katsoa videota netissä jne.) 7 %
- Selvittänyt ystävän/puolison kanssa alkanutta väittelyä etsimällä tietoja asiasta netistä 27 %
Jotain muuta 22 %

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja