Riistaviikkojen parhaat reseptit

Perinteisiä riistaviikkoja vietetään parhaillaan lukuisissa suomalaisissa ravintoloissa. Lokakuussa ravintoloissa on tarjolla muun muassa kotimaista poroa ja hirvenlihaa. Riistaviikkoja voi viettää myös kotona!

Suomessa tärkeimmät riistaeläimet ovat hirvi, metsäjänis, rusakko, metsäkauris ja sorsalinnut. Näistä erityisesti poron- ja hirvenliha maistuvat suomalaisille.

Poroa pataan

Poronlihan parhaita puolia ovat herkullinen maku, takuuvarma mureus, monipuolisuus ja terveellisyys. Poronlihassa on paljon proteiinia ja vain vähän rasvaa. Siinä on myös enemmän vitamiineja ja kivennäisiä kuin sian ja naudan lihassa. Poro on myös eettinen valinta vapaana laiduntamisen ja puhtaan ympäristön puolesta.

Yrteillä maustettu sopii hyvin riista-aterian alkuruoaksi. Aki Wahlmanin saa makua pekonista. Maukkaan käristyksen lisäkkeenä maistuu lanttu-perunasose.

Rukiinen on herkullinen tarjottava vieraille. Mehevä piirakka tehdään valmiista pakastetaikinasta.

Poronpaistipihvit ja tummaa kahvikastiketta

Sami Garamin reseptissä kohtaavat kaksi suomalaisten kestosuosikkia – poro ja kahvi. Pihvit tarjoillaan timjamikermaperunoiden kanssa.

600 g poronpaistia
suolaa
2 dl demi glasea tai riistalientä
2 tl pikakahvijauhetta
2 rkl hunajaa
2 rkl balsamicoa

Leikkaa poronpaisti pihveiksi ja kuumenna pannu. Ripottele kevyesti suolaa lihojan päälle ja paista niitä pannulla minuutin verran molemmin puolin. Kääri valmiit pihvit folioon vetäytymään.

Kaada demi glase –kastikepohja pannulle ja kiehauta se. Mausta kastike murukahvilla tai erittäin voimakkaalla kahvilla, hunajalla ja balsamicolla. Kun kastike on kiehunut tovin kokoon, siirrä se sivuun hellalta ja nosta pihvit

Tarjoa poro esimerkiksi timjamikermaperunoiden kanssa.

Mieto ja maukas hirvenliha

Hirvenlihassa on varsin mieto riistanmaku. Hirvenliha on naudanlihaa rasvattomampaa ja sisältää valkuais- ja kivennäisaineita ja joitakin vitamiineja hiukan enemmän kuin naudanliha.

Hirven ruhon parhaimmat palat, fileet, paistit ja luuton lapa kannattaa raakakypsyttää vielä paloina. Edellä mainitut ruhonosat kypsennetään paistamalla tai grillaamalla, jolloin lopputuloksen kannalta on tärkeää, että liha on mureaa.

Arjan leivontanurkan suppilovahvero-riistapiirakkaan sopii palvattu riistanliha tai esimerkiksi savuporo. Ruokaisa piirakka maistuu lounaana tai syksyn illanistujaisissa.

Kokeile maistuvia hirvipullia. Riistan maku pääsee oikeuksiinsa, kun tarjoilet hirvipullat raikkaan ja täyteläisen juuresmuusin kanssa.

Hirvipyörykät

Valmista maukkaita hirvipyöryköitä tomaattimarinadissa. Herkuttele pullat valkosipulipatongin kanssa.

500 g hirven jauhelihaa
½ sipulia
3 valkosipulinkynttä
timjamia
savusuolaa

Sekoita pilkottu sipuli, valkosipuli ja timjami jauhelihan joukkoon ja mausta suolalla. Anna taikinan maustua hetki ennen paistamista ja pyöritä siitä tasakokoisia pyöryköitä.

Grillaa kypsäksi parilatasolla ilman rasvaa. Marinoi pyörykät tomaattikastikkeessa niiden jäähdyttyä.

Tomaattimarinadi:

1 prk tomaattimurskaa
nippu basilikaa
2 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
2 rkl siirappia

Leikkaa basilika ja valkosipuli silpuksi. Lisää mausteet tomaattimurskaan ja aateloi se siirapilla ja oliiviöljyllä. Sekoita lihapullat kastikkeeseen ja tarjoa valkosipulipatongin kanssa.

Teksti: MTV3

Kuvat: MTV3 ja Ruokakesko Oy

Lue myös:

    Uusimmat