Mainos

Riisitunturi on vuoden retkikohde

Etelä-Lapissa sijaitseva Riisitunturi on valittu tämän vuoden retkikohteeksi. Metsähallitus aikoo kehittää Suomen Messusäätiön antaman stipendin avulla Suomen eteläisimmän tunturialueen palveluita.

Tunturin kupeita värittävät rinnesuot, luminen tykkymetsä ja henkeäsalpaavat näkymät Kitkajärville ja Posion metsämaisemiin saivat tänään tunnustusta Retki-messuilla Helsingissä. Vuoden Retkikohde 2010 yleisöäänestyksen voittajakohde Riisitunturi sai palkinnon myötä kiitosta paitsi näkymistään, myös palveluistaan ja päiväreiteistään.

Kehitystyö jatkuu

Messusäätiön myöntämän 5 000 euron stipendin turvin Metsähallitus aikoo kehittää alueen palveluita entisestään. Suunnittelija ja Koillismaan puistoalueen markkinointiviestinnästä vastaava Minna Koramo lupaa, että stipendillä tunturi tuodaan kävijöiden luo.

– Suunnitteilla on esimerkiksi nettikamerapalvelu, josta voi tarkastaa vallitsevan sään tai ruskan kehittymisen. Mikäpä olisi hauskempaa kuin päästä jo kotikoneelta katsomaan, miten paljon Riisitunturilla on lunta ja tykkyä. Myös päiväreittien rakentaminen on vielä vähän kesken. Alueelta puuttuu pitkospuita ja ladon kattoa, eli sinne ostetaan palkintorahoilla vielä niiden rakennustarpeita.

Ajankohtainen valinta

Todennäköisesti saamenkielisestä sanasta "riis", eli heinä, nimensä saanut Riisitunturi on ajankohtainen valinta Vuoden retkikohteeksi, sillä aluetta on kehitetty viime vuosina tuntuvasti.

– Riisitunturille on helppo tulla, sillä Kansallispuiston rajalle pääsee nykyään autolla. Alueen palveluita on parannettu ja tunturille on tehty uudet päiväreitit Riisin Rietas ja Riisin Rääpäsy. Myös laavuja on siirretty nykyisten reittien varrelle, Koramo kertoo.

UKK-reitti mukailee Riisitunturin kansallispuiston alueella Riisitunturin reittiä. UKK-reittiä voi jatkaa Oulangan kansallispuistossa kulkevalle Karhunkierrokselle. Talvella Riisin kansallispuiston rajalle ja lähtöpisteeseen vievä tie pidetään auki, joten myös talviretkeilyyn ovat hyvät mahdollisuudet.

Erämaisuus Riisitunturin valttina

Riisitunturin kansallispuisto on osa laajaa Euraasian mantereen pohjoisosaa kiertävää taigametsää. Suurin osa siitä on kynttilämäisten kuusten ja paksun sammalen peitossa.

– Riisitunturin valtti on alueen erämaisuus, sillä se on Suomen eteläisin oikea tunturialue, joka tarjoaa avaraa tunturinäkymää Lapin reunalla. Riisitunturi on myös hiljaisempi kuin lähellä sijaitsevat Oulangan, Posion ja Rukan matkailualueet.

Koroma myöntää, että Riisitunturi on sen monista eduista huolimatta monelle suomalaiselle vielä vieras kohde.

– Yksi Suomen tunnetuimmista kansallispuistoista, eli Oulangan kansallispuisto, sijaitsee muutaman kymmenen kilometrin päässä. Riisitunturi on jäänyt vähän sen varjoon. Mutta nyt se nousee varmasti tunnetummaksi voiton myötä.

Teijo kisan kakkoseksi

Vuoden retkikohteen voittaja valitaan nettiäänestyksellä. Tänä vuonna kilpailussa annettiin yli 2000 ääntä. Yleisö sai äänestää suosikkiaan ammattilaisraadin valitsemien seitsemän finalistin joukosta. Voittaja keräsi lähes neljänneksen annetuista äänistä. Toiseksi suosituimmaksi retkikohteeksi nousi Länsi-Suomessa sijaitseva Teijon retkeilyalue ja kolmanneksi Oulun kupeessa oleva Koitelin matkailu- ja virkistysalue.

Vuoden Retkikohde -kilpailu järjestettiin nyt kuudetta kertaa. Viisi aiempaa voittajaa ovat Ruunaan retkeilyalue (2009), Kilpisjärvi (2008), Herajärven Kierros (2007), Birgitan polku (2006) ja Ivalojoki (2005). Kilpailun tavoitteena on parantaa retkeilykohteiden tunnettuutta ja auttaa luonnossa liikkujia löytämään uusia retkireittejä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.