Riikka Pulkkinen Vieras-kirjastaan: Anoreksia on jyrkkä ja ehdoton päätös kadota

Kirjailija Riikka Pulkkisen uusin Vieras-romaani käsittelee rankkoja teemoja: ruumiillisuutta, uhrautumista sekä uhriutumista. Syömishäiriöistä kärsivä päähenkilö oli Pulkkiselle mielenkiintoinen sukellus haavoittuvaisen ja muistoihinsa palaavan naisen mieleen.

Kirjailija Riikka Pulkkisen, 32, kolmas romaani Vieras on muukalaisuuden tutkielma, jonka kantavia teemoja ovat uhrautuminen sekä uhriutuminen. Kirja käsittelee ruumiillisuutta, syömishäiriöitä ja uskontoa. Pulkkinen myöntää, että kaikki hänen kirjansa käsittelevät rankkoja aiheita.

– Miksi me olemme täällä, miten meidän tulisi elää yksin ja onko Jumalaa olemassa, ovat sellaisia kysymyksiä, joita ei ole helppo kohdata, Pulkkinen kuvaa.

– Tiesin, että tulen kirjoittamaan tässä romaanissa ruumiillisuudesta ja ruumiillisuuden kokemuksesta. Se näyttäytyy kuolemaa vasten sitä kammottavaa tosiasiaa, että me kaikki tulemme joskus katoamaan, Pulkkinen kertoo.

– Minua vaivaa aivan valtavasti se tosiasia, että yhtenä hetkenä on olemassa jotain ja toisena hetkenä sitä ei enää olekaan. Se on äärimmäisen filosofinen kysymys, mutta se koskettaa meitä kaikkia, oikeastaan joka päivä eri tavoin. En pääse siitä yli.

Katoavainen ruumis

Vieras kertoo seurakuntapastorina työskentelevästä vastuuntuntoisesta Mariasta, joka jättää elämänsä ja matkustaa – toisin sanoen pakenee – New Yorkiin. Salaisuutta sisällään kantava päähenkilö kertoo itsestään kahdella eri aikatasolla.

– Romaanissani nuorempana Maria yrittänyt kovasti asettaa ruumiinsa ikään kuin sulkeisiin sairastumalla anoreksiaan. Oli kiinnostavaa kuvata sitä jyrkkää ja ehdotonta tapaa jolla nuori ihminen päättää kadota, Pulkkinen kertoo.

– Päähenkilö onnistuukin päinvastoin vain vahvistamaan tätä oman ruumiinsa olemista: siitä tulee vain entistä tykyttävämpi tosiasia, jos omaa ruumiillisuuttaan yrittää päivästä toiseen kieltää, Pulkkinen kuvailee.

Huippu-urheilijan urasta lapsesta saakka haaveillut Pulkkinen on kertonut, että suhtautuminen ruokaan ei ole ollut aina hänellekään helppo suupala. Kirjailija ei kuitenkaan koe kirjoittavansa Vieras-romaanissa itsestään.

– En tunne olevani minäkertoja. Oikeastaan kukaan henkilöhahmoista ei ole yks yhteen minä, mutta eivät he vieraita myöskään ole. He ovat minulle läpeensä tuttuja, Pulkkinen kuvailee.

– Kyllä romaanihenkilöissä on jotain yllättävää: niihin saattaa tulla sellaisia piirteitä, joita ei itse ole edes harkinnut.

Riikka Pulkkinen AVAn Kirjapiirin vieraana tiistaina 25. syyskuuta klo 19.30. Katso video Katsomossa!


Lue myös:


AVA

Teksti: Katri Koskinen

Kuvat: AVA, Otava

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja