Mainos

Riikka Pulkkinen odotetusti Finlandia-ehdokkaaksi

Otava nappasi tämän vuoden kirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkuuksista kolme.

Odotetusti Riikka Pulkkinen nousi ehdokkaisiin runsaasti kiitosta keränneellä romaanillaan Totta. Valintalautakunnan mukaan Pulkkisen taidokas kerronta kiehtoo ja kirjailijan romaanihenkilöt viipyvät lukijan mielessä pitkään. Pulkkinen teki lokakuussa Frankfurtin kirjamessuilla läpimurron ja kirjan oikeudet on ostettu tähän mennessä seitsemään maahan.

Otavan kirjailijoista ehdolla ovat myös Joel Haahtela romaanillaan Katoamispiste sekä Markus Nummi teoksellaan Karkkipäivä. Myös Haahtelan ja Nummen kerrontaa raati kiittelee lukijaa koukuttavaksi.

Kustantamo Teoksen kirjailijoista Pussikaljaromaanistaan tunnettu Mikko Rimminen on ehdolla kirjallaan Nenäpäivä, jonka tyyli ja kieli hakee vertaansa suomalaisessa kirjallisuudessa, arvioi raati.

Alexandra Salmela on Teoksen kirjailijoita hänkin, ehdolla esikoisromaani 27 Eli kuolema tekee taiteilijan. Valintalautakunta pitää Salmelan esikoisromaania poikkeuksellisena näkökulmien ja tyylien ilotulituksena.

Ruotsiksi kirjoittava Erik Wahlström (Schildts) sai ehdokkuuden Flugtämjaren/Kärpäsenkesyttäjä-kirjastaan, jossa kirjailija fiktion keinoin tulkitsee millainen mieskansallisrunoilijamme Runeberg oikein oli.

Valintalautakunta seuloi kuusi ehdolla olevaa kirjaa kaikkiaan yli sadasta romaanista. Lautakunnan puheenjohtaja Marianne Bargum kertoi lopputuloksen olleen yksimielinen, vaikkakin loppumetreillä valinta oli vaikeaa. Bargumin mukaan nyky-yhteiskunnan ongelmat nousivat jälleen esiin: mm. maahanmuutto, avio-ongelmat ja syrjäytyminen ovat toistuvia teemoja.

Mitään suurempaa kohua ei Finlandia-ehdokkuuslista saanut tällä kertaa aikaan. Pikemminkin valintoja luonnehdittiin melko yllätyksettömiksi. Ehkä hieman ihmetystä herätti Anja Snellmanin monikulttuurisuuden ytimeen pureutuvan Parvekejumalat-romaanin puuttuminen listalta. Snellman on saanut erinomaiset kritiikit kirjastaan.

WSOY:n kirjailijoista ei tällä kertaa kukaan noussut teoksellaan Finlandia-ehdokkaaksi. Kustantamon tämän vuoden tarjontaa on pidetty vaisuna. WSOY on ollut paljon julkisuudessa mm. sisäisten ristiriitojen ja henkilökunnan irtisanomisten vuoksi.

30 000 euron suuruisen Finlandia-palkinnon saaja ratkeaa 2. joulukuuta. Valinnan tekee kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.