Riihimäen vankilassa toista vankia puukottanut mies mielentilatutkimukseen – varmuutta teon jengikytköksestä ei saatu

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on määrännyt mielentilatutkimukseen vangin, joka puukotti toista vankia Riihimäen vankilassa viime marraskuussa.

Syyttäjä vaatii miehelle yhdistelmärangaistusta, jonka edellytyksenä hänelle pitää tehdä mielentilatutkimus ja vaarallisuusarvio. Yhdistelmärangaistus koostuu ehdottomasta vankeudesta ja vuoden pituisesta valvonta-ajasta.

Käräjäoikeus katsoi näytetyksi, että mies iski toista vankia kaksi kertaa selkään ruokailuveitsellä.

Etukäteissuunnittelusta kertoi oikeuden mukaan se, että syytetty oli ennen tekoa teroittanut veitsen kärkeä sekä kietonut teippiä kahvaan, jotta siitä saisi tukevamman otteen.

Käräjäoikeus ottaa kantaa rikosnimikkeeseen ja rangaistukseen vasta lopullisessa tuomiossa, joka annetaan mielentilatutkimuksen valmistumisen jälkeen.

Syytetty: Puukotuksen syynä uhrin ylimielisyys

Oikeudessa miehelle on vaadittu kovennettua rangaistusta, koska syyttäjän mukaan teko oli osa rikollisjärjestö United Brotherhoodin (UB) toimintaa ja liittyi huumekauppaan vankilassa. Puukotuksen motiivina oli syyttäjän mukaan se, että uhria pidettiin vankilasta löytyneen huumekätkön paljastajana.

Syyttäjä sanoi, että miehen UB-kytköksistä kertoivat muun muassa eräät teksti-tv-viestit, joissa syyttäjän mukaan viitattiin miehen UB-jäsenyyteen sekä se, että mies oli käyttänyt vankilassa vaatetuksessaan UB:n punamustia värejä.

Käräjäoikeus katsoi jääneen näyttämättä, että syytetty olisi UB:n jäsen, vaikka hänellä todettiinkin olevan "liityntä" jengiin. Käräjäoikeuden mukaan moni asia viittasi siihen, että mies oli saattanut tehdä rikoksen osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, mutta konkreettista näyttöä siitä ei löytynyt. Käräjäoikeuden mukaan teon motiivi jäi lopulta epäselväksi.

Mies itse kiisti kuuluvansa UB:hen ja sanoi puukottaneensa uhria, koska tämä oli käyttäytynyt ylimielisesti häntä kohtaan. Oikeus ei tätä selitystä uskonut, vaikka syytetty onkin vuodesta 2012 lähtien syyllistynyt useisiin väkivaltarikoksiin pahoinpitelyistä tapon yrityksiin.

– Käräjäoikeus ei pidä uskottavana edes (syytetyn) kohdalla sitä, että hän olisi syyllistynyt tällaiseen ennalta suunniteltuun vakavaan väkivallantekoon sen johdosta, että hän koki (uhrin) käytöksen ylimieliseksi, oikeus katsoi välituomiossaan.

Lue myös:

    Uusimmat