Mainos

Riihimäelle toinen jätteenpolttolaitos

Ekokem rakentaa toisen jätevoimalan Riihimäelle. Uuden jätevoimalan suunnittelu ja ympäristövaikutusten arviointi on jo alkanut. Yhtiön tavoitteena on saada voimala toimintavalmiiksi vuoteen 2012 mennessä. Jätevoimala rakennetaan vuosi sitten toimintansa aloittaneen Suomen ensimmäisen jätevoimalan viereen. Ne tuottaisivat kokonaan Riihimäen ja Hyvinkään tarvitseman kaukolämmön. Nykyisin puuttuva osa lämmöstä tuotetaan maakaasulla.

- Tässä samalla pystytään korvaamaan uusiutumattoman energian eli maakaasun käyttöä jätteillä, jotka muuten päätyisivät kaatopaikalle, kehaisee toimitusjohtaja Esa Tommila Ekokem Oy:stä

Jätevoimalassa poltetaan kaupan, teollisuuden ja kotitalouksien jätettä. Raaka-aine tulee Etelä-Suomen alueelta. Uusi laitos pystyy polttamaan 150 000 tonnia jätettä vuodessa eli saman verran kuin jo käytössä oleva laitos.

Uuden jätteenpolttolaitoksen rakentaminen tulee maksamaan noin 80-100 miljoonaa euroa.

Luonnonsuojeluliitto vastustaa

Suomen luonnonsuojeluliitto vastustaa jätteenpolttoa. Ekokemin uusikaan hanke ei kelpaa luonnonsuojelijoille.

- Tämän jälkeen ei Ekokemin toiminta-alueella enää voida edistää jätteen kierrätystä, koska kaikki tarvitaan poltettavaksi, väittää tutkija Erja Heino Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Kaikkiaan Suomessa on vireillä kymmenkunta jätteenpolttohanketta. Riihimäen ensimmäinen jätteenpolttolaitos on ollut nyt vuoden käytössä. Ensi vuonna valmistuu jätevoimala Kotkaan. Muut hankkeet ovat vielä suunnitteluvaiheessa tai lupaprosessi on kesken. Ympäristöministeriön arvion mukaan Suomeen mahtuisi noin kymmenen jätteenpolttolaitosta. Ruotsissa on toiminnassa 29 jätevoimalaa ja EU:ssa yhteensä 340.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.