Mainos

Riekkisten tutkimusrahavilppi lähes kolme miljoonaa

Eilen julkitullut tieto professori Paavo Riekkisen tutkimusrahoituksen epäselvyyksistä on herättänyt keskustelua siitä pitäisikö ulkomaisia rahavirtoja valvoa tarkemmin.

Emeritus-professori Paavo Riekkinen ja hänen poikansa ovat ohjanneet omille tileilleen yhteensä 2,9 miljoonaa markkaa lähinnä ulkomaista tutkimusrahoitusta, ilmoitti Kuopion yliopisto tänään.

-Rahankäytön ryhmittely on vielä kesken. Paavo Riekkinen vanhemman kohdalla summa on 1,4 miljoonaa ja Paavo Riekkinen nuoremman kohdalla 1,5 miljoonaa markkaa, kertoi yliopiston rehtori Petteri Paronen. Yliopisto on jättänyt keskusrikospoliisille tutkintapyynnön epäillyistä väärinkäytöksistä. Paavo Riekkinen vanhempi on itse myöntänyt menetelleensä virheellisesti tutkimusrahoituksen yhteydessä. Vanhempi Riekkinen jäi heinäkuun alussa ennenaikaisesti eläkkeelle Kuopion yliopiston aivotutkimuksen professorin virasta. Hänen poikansa Paavo Riekkinen nuorempi erosi yliopiston A.I Virtanen
-instituutin tutkimusjohtajan virasta.

Riekkinen Paavo, Aivotutkija, Kuopion yliopiston professori.

Hallintojohtaja Airi Haapakosken mukaan Riekkiset ovat palauttaneet rahat korkoineen yliopistolle sen jälkeen, kun yliopisto käynnisti toukokuussa sisäisen selvityksen epäselvyyksistä.

Riekkinen vanhempi lähetti eilen STT:lle tiedotteen, jossa hän myöntää menetelleensä virheellisesti tutkimusrahoitusasioissa. Ma. rikoskomisario Pekka Ahnger KRP:n itäisestä osastosta vahvisti, että yliopisto on tehnyt tutkintapyynnön. Tutkinta on vasta alkuvaiheessa. Yliopiston rehtori Parosenmukaan toukokuussa aloitettiin yliopiston sisäinen tarkastus Riekkisten yliopiston ulkopuolisesta tutkimusrahoituksesta. Parosen mukaan Paavo Riekkinen vanhemman tutkimusryhmien saama tutkimusrahoitus on ollut sadan miljoonan markan suuruusluokkaa viimeisten 10-15 vuoden aikana.

Riekkinen luopuu myös Akatemian tehtävistä

Tutkimusrahavilpin myöntänyt aivotutkija Paavo Riekkinen on pyytänyt eroa myös Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen toimikunnan jäsenyydestä. Varsinaisesta virastaan Kuopion yliopistossa Riekkinen jäi eläkkeelle heinäkuun alusta. Akatemian pääjohtaja Reijo Vihko kertoi perjantaina STT:lle, että toimikunta oli saanut Riekkisen kirjeen tällä viikolla. Toimikuntien jäsenet nimittävälle valtioneuvostolle Riekkinen oli lähettänyt eronpyyntönsä heinäkuun puolivälissä. Tieto eronpyynnöstä ei kulkenut pääjohtajalle sen enempää kuin Akatemian tiedotukseenkaan ennen Riekkisen väärinkäytösten julkituloa, joten vielä eilisiltana uutinen oli heille täysi yllätys. Pääjohtaja Vihko toteaa vilpin liittyvän Riekkisen ulkomailta saamaan rahoitukseen. Hänen mukaansa Suomen Akatemialla ei ole epäilyksiä Riekkisen muun toiminnan suhteen. Akatemian Riekkiselle myöntämän tutkimusrahoituksen valvominen on kuulunut Kuopion yliopistolle, toteaa Vihko.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.