USA 1997. Ohjaus: Lee Tamahori. Käaikirjoitus: David Mamet. Kuvaus: Donald McAlpine, A.S.C. Leikkaus: Neil Travis, A.C.E. Lavastus: Wolf Kroeger. Musiikki: Jerry Goldsmith. Tuotanto: Art Linson. Pääosissa: Anthony Hopkins, Alec Baldwin, Harold Perrineau, Elle MacPherson, L.Q. Jones, Bart The Bear. Kesto. 117 min.
Hollywood on päässyt osaksi myös uusiseelantilaisen Lee Tamahorin ohjaajanlahjoista. Tamahorihan muistetaan äärimmäisen voimakkaasta ihmiskuvauksestaan Aucklandin lähiöistä elokuvassa Kerran sotureita. Miehen ensimäinen amerikkalaiselokuva Reunalla on myös varsin yksilöllinen, kertomus kahden miehen selviytymisestä erämaan luonnossa, ja siitä mitä jää jäljelle kun luonto on voitettu.
Anthony Hopkins esittää miljonääri David Morsea, joka pitää pari päivää lomaa ja lähtee seuraamaan mallivaimonsa Mickeyn (MacPherson) kuvauksia Alaskan takamaille. Kuvaajana häärii karismaattinen Robert (Baldwin), jolla Morse epäilee olevan teerenpeliä vaimonsa kanssa. Miesten erkaantuessa muista katsastamaan kuvauspaikkaa, putoaa lentokone ja yks kaks äijät ovat luonnon armoilla kaukana mistään. Alkaa vimmattu selviytymistaisto, jota ryydittää ihmislihan makuun päässyt karhu. Luonnon lisäksi on sitten kesytettävänä myös ihmisluonto.
Lee Tamahori ja kirjoittaja David Mamet uskaltavat keskittyä pelkästään miesten kamppailuun erämaassa. Muu seurue ja mahdolliset pelastysyritykset jätetään johonkin tajunnan takapihalle. Alaskan avara luonto yhdistettynä miehiä jahtaavan karhun pirulliseen saalistusvaistoon tekevät tunnelmasta suorastaan klaustrofobisen. Takana kytevä miesten viimeinen miehuudenosoitus, taistelu naisesta, lataa tarinaan vielä mukavan annoksen lisäjännitettä.
Tamahori osaa kertoa kiireettömästi ihmisen perimmäisistä ominaisuuksista. Lähes kaikki kehityksen mukanaan tuoma apuvälineistö unohdettuna jäljelle jää vain aivot ja lihakset, ja niiden erilainen käyttö. Samoin pinnalle astuu kaiken tämän selviytymisen puhtauden takaa, tähän asti eletystä todellisuudesta kumpuava kuona, joka suistaa miehet vääjäättömästi omaan keskinäiseen kuiluunsa.
Henkilöiden tyypittely on elokuvassa myös onnistunut. Miljonääri Morse on varallisuutensa lisäksi kävelevä yliopiston kirjasto, miehellä riittää tietoa asiasta kuin asiasta ja jopa keinoja soveltaa sitä. Tämä älykkyyden ylivalta on rahakasojen lisäksi omiaan luomaan närää lähimmäisiin. Anthony Hopkins esittää miestä suvereenin hillitysti. Äly paistaa kasvoista ja tunteet putoilevat ajallaan, mitään liikaa ei nähdä.
Alec Baldwin tekee impuilsiivisen ja joka puolelle pirskottavaa energiaa pursuilevan roolin valokuvaajana, jota ajaa selviytymisviettien lisäksi syvä kateus miljoonamieheen ja himo tämän naiseen. Kuivakka älykkyys kohtaa epätoivoisen energian ja yhteentörmäys on väistämätön. Roolisuorituksista on vielä mainittava jo osissaan rutinoitunut karhu Bart, jonka työskentely on niin täydellistä kuin se vain voi olla. Harold Perrineau on myös vakuuttava epäonnisena matkalaisena ja L.Q. Jones Alaskan asujaimena. Elle MacPherson puolestaan jää kovin kaukaiseksi, mikä lieneekin parasta.
Lee Tamahorilla on taito repiä jännitteitä ihmisen alkukantaisista vaistoista ja vieteistä. Reunalla on pätevää ja amerikkalaisittain poikkeuksellisen tarkentunutta elokuvaa.
Teksti: Jari Rantala