Reseptejä leipäkoneelle

Saisinko teiltä hyviä reseptejä leipäkoneeseen, suolaista ja makeaa? Kaipaan myös ruisleivän ohjetta. Jos itsellä ei ole taikinajuurta, eikä sitä voi ostaa mistään, mitä voi tehdä? Kiitos paljon ohjeista ja neuvoista jo etukäteen. Aurinkoa tulevaan kesää!
Terveisin, Ritva Rajamäki


Hei Ritva!

Tässä on tekemiäni reseptejä leipäkoneeseen. Reseptit on tehty leipäkoneella, johon suositellaan 3 dl:n nesteeseen tehtäviä ohjeita. Ohessa myös hapanleivän ohje, joka on tehty vanhaa leipää käyttäen. Hapanleivän itse tekeminen leipäkoneessa on kuitenkin melko vaikeaa, mutta toisaalta haastavaa. Mantelipullan ohjeessa mantelin voi korvata kookoshiutaleilla, rusinoilla tai pienillä kuvatuilla hedelmäpaloilla.
Ystävällisin terveisin, Arja Savela

MAUSTEINEN PORKKANALEIPÄ

  • 2½ dl vettä
  • 2 rkl öljyä
  • 2 rkl siirappia
  • 2½ dl porkkanaraastetta
  • 3 dl sämpyläjauhoja (195 g)
  • 4 dl puolikarkeita vehnäjauhoja (260 g)
  • 1 dl ruisjauhoja (60 g)
  • 2 tl fenkolia
  • 1 tl pomeranssinkuorta
  • ½ tl suolaa
  • 2 tl kuivahiivaa (tai 1/3 pkt tuorehiivaa)

Mittaa aineet tarkasti ohjeen järjestyksessä leipäkoneen kulhoon. Kuivahiivan tulee jäädä kokonaan jauhojen päälle. Tuorehiivaa voit käyttää hyvin, jos käynnistät leivonnan heti käynnistyväksi. Valitse normaali perusleivän ohjelma ja käynnistä tai ohjelmoi leipäkone.

JYVÄLEIPÄ

  • 3 dl vettä
  • 200 g kypsiä esikypsytettyjä rikottuja ohrasuurimoita
  • 7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja (450 g)
  • 1½ tl suolaa
  • 1 rkl siirappia
  • 1 rkl öljyä
  • 2 tl kuivahiivaa (tai 1/3 pkt tuorehiivaa)

Mittaa aineet tarkasti ohjeen järjestyksessä leipäkoneen kulhoon. Kuivahiivan tulee jäädä kokonaan jauhojen päälle. Tuorehiivaa voit käyttää hyvin, jos käynnistät leivonnan heti käynnistyväksi. Valitse normaali perusleivän tai pullan ohjelma ja ohjelmoi tai käynnistä leipäkone.

HAPANLEIPÄ LEIPÄKONEELLA

  • Taikinajuuri:
  • 1 viipale hapanta ruisleipää (tai 2 rkl ruisleipätaikinaa)
  • 4 dl vettä
  • 4 dl ruisjauhoja tai emännän ruisjauhoja
  • Seuraavana päivänä:
  • 1 rkl siirappia
  • 1 rkl suolaa
  • 2 dl ruisjauhoja
  • 3 dl hiivaleipä- tai erikoisvehnäjauhoja
  • 2 tl kuivahiivaa

Murenna puhtaaseen leipäkoneen kulhoon ruisleipäviipale (tai pakastettua ruisleipätaikinaa edellisestä leivonnasta). Lisää vesi ja jauhot ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Laita kulho leipäkoneeseen ja jätä taikinajuuri sinne yön yli käymään (älä käynnistä konetta vielä laisinkaan).

Lisää ½-1 vrk:n kuluttua (riippuen miten hapanta leivästäsi haluat) siirappi, suola, jauhot ja kuivahiiva (tai tuorehiiva liuotettuna ruokalusikalliseen vettä). Käynnistä kone lyhyellä ohjelmalla (pikaohjelma). Tarkkaile, että koneeseen syntyy tasainen kiinteä taikina. Jos kiinteää taikinaa ei synny, lisää lusikalla jauhoja tai nestettä.

(Voit ottaa 2 rkl taikinaa koneesta pakastimeen ennen leivän paistovaihetta seuraavaa leiväntekoa varten.)

APPELSIINILEIPÄ LEIPÄKONEELLA

  • 3 dl appelsiinituoremehua
  • 2 dl grahamjauhoja
  • 6 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 2 tl anista
  • 2 rkl hunajaa
  • 30 g voisulaa
  • 2 tl kuivahiivaa (tai 1/3 pkt tuorehiivaa)

Mittaa kaikki aineet ohjeen järjestyksessä leipäkoneen kulhoon. Laita kuivahiiva viimeiseksi jauhojen päälle, mikäli käynnistät leivonnan myöhemmin alkavaksi. Ohjelmoi tai käynnistä kone normaali- tai pikaohjelmalle.

MANTELIPULLA LEIPÄKONEELLA

  • 2 ½ dl maitoa
  • 1 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 75 g pehmeää voita tai margariinia
  • n. 8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
  • 1 dl mantelirouhetta
  • 2 tl kardemummaa
  • ½-1 tl suolaa
  • 2 ½ tl kuivahiivaa (tai ½ pkt tuorehiivaa)

Mittaa aineet tarkasti ohjeen järjestyksessä leipäkoneen kulhoon. Kuivahiivan tulee jäädä kokonaan jauhojen päälle. Tuorehiivaa voit käyttää hyvin, jos käynnistät koneen heti. Valitse normaali perusleivän tai pullan ohjelma ja ohjelmoi tai käynnistä leipäkone.

Lue myös:

    Uusimmat