Republikaanit elävät yhä Trumpin suuren valheen varassa, tutkija sanoo – osavaltioissa laadittu kyseenalaisia lakeja: "Moni varmaan pelkää ruveta vaalitoimitsijaksi"

Republikaanit jatkaa yhä Trumpin vaalivalheiden linjalla 10:33
Katso Maria Annalan haastattelu sanasta sanaan videolta.

Republikaanipuolue valmistautuu käyttämään myös tulevissa vaaleissa samoja vaalivilppikeinoja, joita Yhdysvaltain aiempi presidentti Donald Trump käytti yrittäessään varmistaa itselleen voiton viime vaaleissa, sanoo ulkopoliittisen instituutin Maria Annala.

– Trumpilla oli tämä suuri valhe, eli perusteeton väite, että on oli todellinen voittaja viime vaaleissa. Republikaanipuolue on jatkanut väitteen ylläpitämistä, Annala kiteyttää Uutisaamussa.

Lisäksi puolueen johdolla on laadittu useisiin osavaltioihin lakeja, joiden tarkoitus on Annalan mukaan pitää valta republikaanien käsissä kyseisissä osavaltioissa.

– Laeilla muun muassa helpotetaan sitä, että osavaltion presidentinvaalitulos voitaisiin jatkossa sivuuttaa ja väittää sitä vilpilliseksi, ja antaa osavaltioiden poliitikkojen päättää, ketkä valitsijamiehet lähetetään eli ketä osavaltio äänestää presidentiksi, Annala selittää.

Annala kertoo, että on tehty myös lakimuutoksia, joilla vaalivirkailijaksi lähteminen on tehty vähemmän houkuttelevaksi. Vaalivilppisyytökset voisivat johtaa rikosoikeudellisiin seuraamuksiin.

– Moni varmaan pelkää ruveta vaalitoimitsijaksi, jolloin Trumpin kannattajat pääsevät näille paikoille, missä he pääsevät käytännössä junailemaan näitä vaaleja ja järjestämään niitä.

"Trump sai enemmän ääniä kuin aiempien vaalien voittajat"

Annala kertoo, että toimenpiteiden taustalla on se, että republikaaneilla on monessa osavaltiossa horjumaton kannatus, mutta kannatus on laskussa liittovaltiotasolla.

Siinä, missä demokraattipuolueen äänestäjät keskittyvät osavaltioihin, joissa on iso väkimäärä, republikaaneilla on suuri kannatus määrällisesti useammassa vähemmin tiheästi asutussa osavaltiossa.

– Mutta jos kaikki amerikkalaiset äänestäisivät, republikaanien olisi hyvin vaikeaa pärjätä valtakunnallisissa vaaleissa enää tälläkään hetkellä puhumattakaan tulevaisuudesta.

– Heitä äänestävät erityisesti valkoiset amerikkalaiset, joiden osuus äänestäjäkunnasta vähenee koko ajan, ja lisäksi heitä suosivat iäkkäät. Republikaanien äänestäjien osuus koko äänestäjäkunnasta pienenee koko ajan, Annala jatkaa.

Annala kuitenkin muistuttaa, että republikaaneilla ja erityisesti Trumpilla on hyvin paljon kannattajia ja moni uskoo vaalivilppiväitteisiin.

– Täytyy muistaa, että viime presidentinvaaleissa annettiin niin paljon ääniä absoluuttisissa äänimäärissä laskettuna, että vaikka Trump hävisi, niin hän sai silti enemmän ääniä kuin yhdenkään aiemman presidentinvaalin voittaja.

– Eli ainoastaan presidentti Joe Biden on saanut koskaan missään presidenttikisassa Yhdysvalloissa enemmän ääniä kuin Trump nyt tällä viime kierroksella.

Lue myös:

    Uusimmat