Remontti rivitalossa: lattiat korkista ja linoleumista

Rivitalon lattiat pinnoitettiin linoleumilla ja korkilla. Kyseessä oli itse asiassa sama, lukkopontillinen lauta kahdella eri pinnalla: keittiöön linoleumia ja olohuoneeseen korkkia.

Linoleumi mielletään usein julkisten tilojen lattiamateriaaliksi ja sehän sopii sinne erinomaisesti kovan kulutuskestävyytensä takia. Monesti sen ajatellaan myös olevan muovilevyä tai -mattoa, mutta se ei pidä paikkaansa! Linoleumi ei suinkaan ole muovia. Sen pääraaka-aineet ovat puujauho, korkki ja pellava, jotka sidotaan hartsilla levyksi.

Lautojen koko on 30,5 cm x 91,5 cm eli sivujen suhde on 3:1. Tämä mahdollistaa erilaisten sijoittelujen käytön samassakin lattiassa jaon menemättä silti sekaisin. Laudan runko on HDF-levyä, pohjassa on pari milliä korkkia ja pinnassa linoleumi tai korkki.

Pohjassa saa olla heittoa enimmillään 2 mm metrillä. Valmistajan ohjeen mukaan betonilattian päälle tulee aina panna ensin muovi. Tässä tapauksessa oli kyseessä puurakenteinen lattia rossipohjarakenteella, mutta myös siihen valmistaja suositteli muovin laittamista estämään kosteuden nouseminen lattiamateriaaliin. Muovin päälle asennettiin parin millin paksuinen aluskorkki, joka liimattiin saumoistaan yhteen teipillä. Kosteuden kannalta teippaamisella ei ole merkitystä, mutta se pitää asennuksen aikana kaistat paikallaan. Jos ne liikkuisivat ja tulisivat reunoistaan hiukankin päällekkäin, siihen kohtaan syntyisi hiukan ympäristöään paksumpi kohta, joka haittaisi asentamista.

Seinien yhdensuuntaisuus tarkastettiin ja päätettiin, kuinka kiilaaminen tasattaisiin. Minkälaisella suikaleella lähdettäisiin liikkeelle ja millaiseen pyrittäisiin lopettamaan. Hyvä lähtökohtahan on häivyttää se puolittamalla vastakkaisilla seinillä, kunhan jako vain lasketaan sellaiseksi, ettei reunoille jää liian kapeita suikaleita.

Lattiamateriaali vaihtuu tällä kertaa keittiön ja käytävän välillä, joten sopivaksi vaihtumiskohdaksi päätettiin seinäpaksuuden puoliväli oviaukon kohdalla. Kalusteiden puoleisella seinällä jäi nyt parin sentin pelivara. Kalusteiden alla lattian pintaa oli nostettu laatoilla samaan tasoon linoleumilautojen pinnan kanssa. Näin mahdollinen vuoto näkyisi heti linoleumilla, kuten kosteusturvan takia edellytetään.

Työ eteni naaraspontti edellä ja asennussuunta oli päävalon mukainen, kuten yleensä parasta onkin. Korkkilattia asennettiin samoin kuin linoleumikin: elämisraot seinänvierille, kun huoneen suurin mitta on alle kahdeksan metriä ja lisäsauma jonnekin välille (jos siitä mennään yli).

Työkaluiksi tarvittiin saha, vasara, mittanauha, kynä, pieni lyöntikapula ja putkien läpivienteihin pora sopivine terineen. Remontti-Reiskalla ammattimiehenä on tietysti hienot sirkkelinsä, mutta harrastelija pärjää erinomaisesti perustyökaluillaan.

Periaate on sama kuin vaikkapa parketin laitossa: uusi rivi aloitetaan sillä palalla, joka edellisestä rivistä jäi - edellyttäen, ettei se pala ole liian lyhyt. Minimi Remontti-Reiskalla on ollut noin parinkymmenen sentin luokkaa; lyhemmät voi suosiolla heittää pois ja aloittaa seuraavan rivin isommalla. Erityisesti lähdön - ensimmäisten kahden rivin - kohdalla on hyvä menetelmä aloittaa toinen rivi puolikaslaudalla riippumatta siitä, millaiseen palaseen ensimmäinen jäi, jolloin siitä saadaan mahdollisimman luja ja suora katkoskohtien osuessa täsmälleen ensimmäisen rivin lautojen puoliväliin.

Linoleumista poiketen korkkipaketteja kannattaa avata heti useampia ja käyttää vuorotellen kaikista. Tämä siksi, että korkki on luonnonmateriaali ja sen myötä pinnassa on pieniä eroja: kun asennetaan lautoja vuorotellen monesta eri pakkauksesta vältetään se, että lattiaan syntyisi isoja yhdensävyisiä alueita isojen toisensävyisten viereen. Lattiasta tulee näin "tasaisen monisävyinen", mikä miellyttää silmää paljon enemmän.

Kun kyseessä on lukkopontillinen lauta, alustan puhtaudesta on pidettävä tarkka huoli. Jos ponttiin joutuu pienikin muru, se ei lukkiudu kunnolla ja lattiaan saattaa jäädä pieni rako. Lukkopontti on Reiskan mielestä hyvä keksintö - kun liimaa ei tarvita, se ei myöskään sotke pintaa. Lattian muodostama kenttä on myös joka kohdastaan tasaisen luja, kun jokainen sauma on samanlainen viereisen kanssa.

Lautoja saa pintakäsiteltynä useammallakin vaihtoehdolla - lakattuna, eri tavoin vahattuina, öljyttynä tai jopa muovisella PVC-pinnoitteella. Niitä edustaa Suomessa Korkkipiste Oy.

(JKA 3.3.2006)

Lue myös:

    Uusimmat