Remontti rivitalossa: laattaan kuvio siirtokuvana

Rivitalokohteemme kattomuoto on ehditty muuttaa tasakatosta harjakatoksi ja uudet ulkoikkunat ovat paikallaan. Sisätiloissa päästiin nyt laatoittamaan uusittujen pesuhuoneiden seiniä. Mielenkiintoisena uutuutena oli tällä kertaa itse laatta, jonka pintaan oli jäljennetty siirtokuvatekniikalla sievä maisema.

Laatoituksen alustana on kipsilevy, johon on tehty vedeneristys valmistajan ohjeiden mukaisesti. Laatoitus tehdään siirtokuvalaatoistakin aivan normaaliin tapaan kuten mikä muukin seinälaatoitus hyvänsä.

Laasti sekoitetaan valmistajan ohjeiden mukaan. Laastin annetaan seistä reilut kymmenen minuuttia, jonka jälkeen se sekoitetaan uudelleen, jotta kaikki liima-aineet varmasti liukenevat. Valmista laastia levitetään seinään sen verran, kun ehditän sen "aukioloaikana" laatoittaa.

Reiska on tavannut levittää laastin seinään kamman sileällä puolella, ja vasta sen jälkeen kammannut sen auki hammaspuolella. Hampaan koko - syvyys ja leveys - valitaan laatan mukaan: kun laatta painetaan seinään (lujasti painamalla ja vielä hiukkasen hieromalla) sen takapinnasta pitää olla laastin peitossa vähintään 80 %. Tämä tarkastetaan jonkun ensimmäisen laatan kohdalla irrottamalla se tilapäisesti seinästä. Lattialaattojen kohdalla peiton pitääkin olla täydellinen. Laatan pintaa ei siellä saa näkyä yhtään.

Laasti ei myöskään saa päästä "nahkoittumaan" vähimmässäkään määrin, sillä silloin se menettää heti tarttuvuutensa. Tämä on petollinen juttu, koska vähän nahkoittunutkin laasti näyttäisi pitävän, mutta jonkun ajan kuluttua laatat varmasti alkavat tippuilla lattialle. Laastitahrat on pyyhittävä tuoreeltaan pois laatan pinnalta.

Siirtokuvalaattojen idea on se, että kuka hyvänsä voi ottaa mieleisensä kuvan vaikka omalla kotikamerallaan ja lähettää tiedoston sähköpostilla (tai cd-rompulla) laatanvalmistajalle, joka sitten siirtää sen laattojen pinnalle halutulla tavalla, halutussa koossa. Jos kameraa ei satu itsellä olemaan, valmistajalla on tarjottavanaan runsas valikoima valmiita kuvia. Laatan aihiona on tavallinen, lasitettu kaakeli, jonka pinnalle kuva siirretään. Pinta lakataan ja suojataan irrotettavalla muovikalvolla.

Ennen kuin kuviota aletaan kiinnittää seinään, laatat on hyvä latoa esimerkiksi lattialle ohjeen mukaiseen järjestykseen - tietysti siten, ettei kukaan astu niiden päälle työn aikana. Tosin laatan särkyminenkään ei ole korvaamaton vahinko, sillä valmistajalla on kyllä tiedot muistissa ja heiltä voi tilata yhdenkin laatan kerralla. Laatat on merkitty selkeästi pysty- ja vaakarivin ilmoittavalla koodilla.

Laatta ei luonnollisestikaan kestä kovaa mekaanista rasitusta, mutta harvempi meistähän seinillä käveleekään. Pesutiloissa se varmasti kestää oikein mukavasti. Suojamuovi pidetään kuvan päällä, kunnes laatoitus on kokonaan valmis ja saumattu. Se poistetaan vasta juuri ennen kiillotusta.

Laattoja on saatavissa eri kokoisina 10 x 10 cm koosta aina 25 x 33 cm kokoisiin saakka. Kuvion paikka seinällä kannattaa tietenkin valita siten, että laatat pysyvät kokonaisina, eikä niihin tarvitse leikata reikiä esimerkiksi hanakulmia varten. Kuka sitä paitsi sellaiseen paikkaan arvokasta ja kaunista kuvioita haluaisi laittaakaan? Valitaan siis edustavin paikka, johon kuvio saadaan mahtumaan kokonaisena ja ehjänä.

Saumanarua käytetään laattojen vaakaväleissä. Kun on päästy ylös asti, se jätetään paikalleen ja poistetaan varovasti, kun kiinnityslaasti on kuivunut muutaman tunnin. Saumaus voidaan tehdä 3 - 5 vrk kuluttua, ja kun se on kuivunut päivän tai kaksi, kaikkiin pystynurkkiin vedetään silikonisauma. Yli 5 m pituisiin seiniin kannattaa jättää keskelle saumaamatta yksi sauma kovalla laastilla ja käyttää sen asemesta joustavaa silikonia. Tämä antaa sen verran kutistumavaraa, että laatat pysyvät ehjinä ja kiinni seinässä.

Vaikka kaakelit yleensä mielletään pesutilojen ja muiden kosteiden paikkojen pinnoitteiksi, niitä voi vallan mainiosti käyttää kuivien tilojenkin seinissä ikään kuin tauluina. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat, vanhat rakennukset ovat eräs hauska aihe tällaiseen laatoitusprojektiin. Esimerkkinä on Finlaysonin vanha tehdas Forssassa, jonka kuva laitetaan nyt portaikon seinään.

Asennustavaltaan tämä kaakeli poikkeaa täysin märkätilasta - saneerauslaastia esimerkiksi ei käytetä, vaan kiinnittäminen tapahtuu puristamalla jokaisen laatan taakse muutama tippa liimakittiä. Pohjana on maalattu kipsilevyseinä, josta pestiin rasvat pois ja vedettiin praimeriksi kosteussulku. Laatat ladottiin puskusaumaan, joten saumausta ei tarvita. Sisustussuunnittelijan ohjeen mukaisesti takana oleva seinä maalattiin siniseksi, mikä kohottaa kuvan hyvin esille.

Rivitaloremonttiin palaamme seuraavan kerran syksyllä. Silloin puhutaan esimerkiksi julkisivumaalauksesta.

Kaakelit:
www.pukkila.com

Siirtokuvatyö:
Savcor One Line Oy, Insinöörinkatu 7, Mikkeli 015-760 400
www.savcor.com/tile

(JKA 17.3.2006)

Lue myös:

    Uusimmat