Relander: Sonera-kirjan taustat selvitettävä

Soneran entinen toimitusjohtaja haluaa yhä selvittää kiusallisen Sonera-kirjan kirjoittajan.

Kaj-Erik Relander

Soneran entinen toimitusjohtaja Kaj-Erik Relander sanoo Turun Sanomissa ja Aamulehdessä, että Sonera-nettikirjan taustojen selvittäminen on tärkeää varsinkin hänen ja hänen entisten työtovereidensa oikeusturvan kannalta, mutta myös periaatteellisista syistä. Relander korostaa, että uudenkin teknologian tahalliseen väärinkäyttöön tulee puuttua tehokkaasti. Korkeimman oikeuden päätökseen hän ei kuitenkaan ota kantaa.

Relander sanoi kesällä 2002, että kirjan väitteet Soneran johdon väärinkäytöksistä olivat törkeitä valheita ja
kertoi harkitsevansa vakavasti oikeustoimia, mikäli nimettömänä julkaistun kirjan kirjoittaja joskus paljastuu. Relander kuvasi yhtiöstä nimettömänä esitettyjä väitteitä nykyaikaiseksi ilkivallaksi. Relander tekikin asiasta tutkintapyynnön keskusrikospoliisille, koska kirjassa väitettiin hänen kavaltaneen yhtiön rahoja.

Internetissä alunperin julkaistu Sonera-kirja toimi alkukimmokkeena epäilyksille teletunnistetietojen väärinkäytöstä Sonerassa. Keskusrikospoliisi tutkii yhä juttua, jossa epäiltynä on Relanderin lisäksi useita Soneran entisiä johtajia.

Kaj-Erik Relander työskentelee nykyisin Lontoossa teknologia-asiantuntijana.

KKO vapautti kustantajan pinteestä

Korkein oikeus, KKO, päätti eilen, ettei kustannusyhtiö Art Housen kustantajan Heikki Haavikon tarvitse paljastaa tietojaan Sonera-kirjasta tai sen Pekka Peloton-nimimerkillä esiintyneestä kirjoittajasta. Samalla KKO kumosi aiemmat tuomiot, jotka velvoittivat Haavikon kertomaan tietonsa sakon uhalla.

KKO sovelsi Sonera-kirja-päätöksessään vuoden alusta voimaan astunutta sananvapauslakia. Sen mukaan yleisön saataville toimitetun viestin laatijalla sekä julkaisijalla on oikeus olla ilmaisematta, kuka on antanut viestin sisältämät tiedot. Oikeus tietolähteen suojaamiseen on ulotettu koskemaan kaikkia joukkoviestinnän muotoja. Asia palautetaan takaisin Helsingin käräjäoikeuteen. Haavikon kuulemista voidaan tuolloin vielä jatkaa, mutta hän saa kieltäytyä vastaamasta kirjan laatijaa koskeviin kysymyksiin.

Minne hävisivät Soneran miljardit -kirja julkaistiin Internetissä kesällä 2002. Viime keväänä Art House julkaisi teoksen painettuna.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat