Rekkaan rakennettu piilo kätki hasisseinän – huima 650 kilon huumelasti jäi kiinni Vantaalla

Rekkaan rakennettu piilo kätki hasisseinän – huima 650 kilon huumelasti jäi kiinni Venäjän rajalla 0:40

Tulli pysäytti viime vuoden marraskuussa huiman 659 kilon hasiserän, joka oli matkalla Suomesta kohti Venäjää.

Katso videolta Tullin esitutkintamateriaalin kuvia siitä, kuinka valtava huume-erä oli kätketty. Tullin tutkijat löysivät piilon takaa seinällisen hasista.

Hasis oli kätketty ajoneuvoyhdistelmän perävaunuun, jonka etuseinään oli rakennettu valeseinän taakse huumeille soveltuva paikka.

Huumausaineet oli kuljetettu Espanjasta Ruotsin kautta Suomeen, josta aineiden oli tarkoitus jatkaa matkaa Venäjälle.

Huumekoira reagoi perävaunun seinään

Mies oli tullut laivalla Turkuun, josta oli ajanut Vantaalle. Vantaalla huumekoira kuitenkin reagoi perävaunun seinään.

Auto vietiin Vuosaareen läpivalaisuun, jossa viranomaiset huomasivat perävaunuun rakennetun kätkötilan.

Tila avattiin, ja sieltä löydettiin yhteensä 133 kappaletta ruskealla teipillä käärittyjä hasispaketteja. Paketeissa oli hasislevyjä, joihin oli merkitty euro-symboli ja asteriksi.

Venäjälle kuljetetaan kannabista ja kokaiinia

Tapauksen tutkinnanjohtaja, tulliylitarkastaja Janne Kallio kertoo, että Suomen kautta kuljetetaan huumausaineita lähinnä Venäjälle sekä Länsi-Euroopan alueelle ja Pohjoismaihin, erityisesti Norjaan.

– Venäjälle salakuljetettavat huumausaine-erät ovat olleet pääsääntöisesti hasista ja marihuanaa, mutta myös kokaiinia salakuljetetaan Suomen kautta Venäjälle. Venäjälle salakuljetettavat huumausaineet tulevat Suomeen pääasiassa Keski-Euroopasta, hän kertoo.

Sen sijaan Venäjältä Suomeen tai muualle Eurooppaan matkaavia huume-eriä ei viimevuosina ole Tullissa havaittu.

Suomen kautta huumeiden valmistusaineita Eurooppaan

Pohjoismaihin Suomen kautta kuljetetaan Baltiasta erityisesti amfetamiinia ja metamfetamiinia.

Lisäksi Aasiasta saapuu Suomeen suuriakin eriä huumausaineiden valmistuksessa käytettäviä lähtöaineita, jotka ovat olleet pääasiassa matkalla Keski-Eurooppaan.

Kallion mukaan Tullin vuosittain takavarikoimista suurista huume-eristä osa on kauttakulkutapauksia, mutta useat ovat tarkoitettu myös kotimaan huumemarkkinoille.

– Joissakin kauttakuljetustapauksissa Tulli on tehnyt yhteistyötä kotimaisten sekä eurooppalaisten viranomaisten kanssa ja näissä tapauksissa on pystytty selvittämään laajojakin rikollisorganisaatioita, Kallio kertoo.

Kahdeksan vuoden vankeus

Oikeus piti huumausaineiden määrää poikkeuksellisen suurena. Se piti myös ilmeisenä, että toiminta liittyi organisoidun rikollisryhmän toimintaan.

Miehen osuus teossa oli huumausaineen kuljettaminen, eikä hänen osuudestaan teon suunnitteluun ollut näyttöä. Hänen kuitenkin katsottiin itse rakentaneen kätkötilan ja järjestäneen rikoksesta tietämättömältä yritykseltä itselleen rahtikuljetuksen peitelläkseen rikosta.

Rekkaa kuljettanut mies väitti, ettei tiennyt perävaunuunsa kätketyistä huumausaineista. Oikeus oli kuitenkin eri mieltä, ja tuomitsi miehen kahdeksan vuoden vankeuteen törkeästä huumausainerikoksesta. Myös ajoneuvoyhdistelmän vetoauto perävaunuineen tuomittiin valtiolle menetetyksi.  

Lue myös:

    Uusimmat