Mainos

Rehtori tyrmistyi: Miksi koulu ei saa puuttua kiusaamiseen koulumatkoilla?

Sastamalassa sijaitsevan Sylvään koulun rehtori sai apulaisoikeuskanslerilta huomautuksen viikko sitten, kun koulun järjestyssäännöissä muun muassa puututtiin koululaisten tupakointiin koulumatkoilla.

Lisäksi säännöissä määriteltiin koulumatkoilla tapahtuvasta tupakoinnista rangaistus, joka sisälsi tukiopetusta ja valistusta tupakointiin liittyvistä vaaratekijöistä. Käytännössä tupakoinnista kiinni jääneet oppilaat joutuivat kirjoittamaan tutkielmia tupakoinnin vaaroista, jos rikkoivat koululle kirjallisesti antamansa tupakoimattomuuslupauksen.

Rehtori myös lähetti oppilaiden kotiin tiedotteen, jossa kertoi koulun puuttuvan oppilaiden järjestyssääntöjä rikkovaan toimintaan koulumatkoilla.

Yksityishenkilö kanteli asiasta oikeuskanslerinvirastoon, joka totesi rehtorin toiminnan ja koulun järjestyssääntöjen olevan osin lakiin perustumattomia.

Rehtori Jari Andersson ihmettelee päätöstä ja hän vaatii lakimuutosta.

– Lasten maailmassa juristien tekemät lainsäädännöt eivät oikein kohtaa, ja nyt kun emme pääse puuttumaan koulumatkoilla tapahtuviin epäkohtiin, niin se on aika karmeaa näille lapsille, jotka joutuvat koulukiusatuksi koulumatkalla, Andersson sanoo.

Andersson järjesti aamupäivällä tiedotustilaisuuden asiasta. Hän viittaa erityisesti koulumatkoilla mahdollisesti tapahtuvaan kiusaamiseen, johon ei tupakoinnin ohella pystytä puuttumaan.

Andersson ihmettelee, miksei koulu saa puuttua tilanteeseen, jossa isompi kiusaa pienempää koulumatkalla ja vastuuta siirretään poliisille ja sosiaaliviranomaisille.

– Uskallan väittää, ettei heillä ole resursseja. Toivoisin, että lainsäädäntöä muutettaisiin niin, että koululla olisi eväitä ja mahdollisuuksia puuttua tähän. Uskallan väittää, että koululla on myös osaamista tämän suhteen.

Rehtori kertoo MTV3 Uutisille, ettei hän ole saanut oikeusoppineilta juurikaan tukea, mutta tukea on tullut muiden muassa lapsiasiavaltuutetun suunnalta.

Maria-Kaisa Aula ja muutama muu vaikuttaja ovat sanoneet, että tämä lakimuutos on tehtävä nopeasti, sillä kyseessä ei ole enää lapsen etu. Juristit ovat katsoneet asiaa eri näkökulmasta kuin lapsen edun näkökulmasta.

Rehtori on joutunut muuttamaan koulunsa ohjeistusta. Nyt he eivät saa puuttua koulumatkoilla kiusatuiksi joutuneiden tilanteeseen.

– Nyt tällainen tervehenkinen ja maalaisjärkinen puuttuminen on mahdotonta, Andersson sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.