Mainos

Vanhempainyhdistys: Häiriköivälle oppilaalle työrangaistus

Apulaisoikeuskanslerin antama huomautus sastamalaiselle Sylvään koulun rehtorille ihmetyttää monia vanhempia.

Tamperelaisen Hatanpään koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtajan Tuulikki Saarisen mukaan opettajien auktoriteetti on rapistunut liikaa.

– Huomautus on ehkä kohtuuton, koska opettajilla alkaa olla keinot vähissä järjestyshäiriöihin puuttumiseen. Varsinkin monet isommat oppilaat tietävät hyvin oikeutensa eivätkä pelkät jälki-istunnot auta. Toiset oppilaat lähtevät jälki-istunnoista jopa kesken pois, Saarinen sanoo.

Sylvään koulun rehtori ohjeisti syystiedotteessaan vuonna 2010, että kouluaikana tupakoiva oppilas joutuu kirjoittamaan koulupäivän jälkeen tupakkatutkielman ja tekemään lupauksen olla polttamatta.

Turkulaisen yksityishenkilön tekemä kantelu poikkeuksellisesta rangaistuskäytännöstä johti huomautukseen, sillä tutkielman kirjoittaminen rangaistuksena ei apulaisoikeuskanslerin mukaan perustu lakiin.

Saarisen mukaan jokaisessa koulussa pitää sopia rajat, mikä on toimiva sanktio.

– Aikuisen valvonnassa jonkin työtehtävän teettäminenkin voisi toimia. Oppilas voisi työskennellä vaikkapa kansliassa rehtorin apuna. Toisaalta jälki-istuntokin voi auttaa, jos siihen liittyy ongelmista keskustelua eikä pelkkää hiljaa istumista.

Saarisen mielestä vanhemmat on myös tärkeä saada mukaan keskusteluun.

– Meidän koulussamme rehtori ottaa yhteyttä vanhempiin ja puhuttelee oppilasta, jos häiriötä on syntynyt. On myös lasten etu, että heidän käytökseensä puututaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.