Rehtori: "Kouluun tulee yhä enemmän lapsia, jotka eivät ole tottuneet kunnioittamaan aikuisia eivätkä tekemään itselle epämiellyttäviä asioita"

Rehtori kuvailee MTV Uutisille erikoista trendiä, joka vaikuttaa laajalti oppilaiden tulevaisuuteen 6:06
Rehtori kuvailee MTV Uutisille erikoista trendiä, joka vaikuttaa laajalti oppilaiden tulevaisuuteen.

"Olisi hyvä, että lapsilla olisi ollut kotonakin jotain sääntöjä, joita pitää noudattaa". Haastattelemamme rehtorin mukaan vaatimustaso on laskenut niin kouluissa kuin vanhemmuudessa. 

Koulukulttuurissa vaatimustaso on laskenut, koska meillä on yleisesti yhteiskunnassa kasvatuksessa yleisesti laskenut se, mitä oppilailta vaaditaan, toteaa Vantaan Steinerkoulun rehtori Jarno Paalasmaa

Rehtori kommentoi tuoreita rehtorikyselyn tuloksia. Peräti 40 prosenttia MTV Uutisten ja Suomen Rehtoreiden tekemään toukokuiseen rehtorikyselyyn vastanneista kouluista arvioi, että oppilaiden valmius jatko-opintoihin on heikentynyt.

"Aikuisuus ja vanhemmuus on ohentunut"

Paalasmaa kantaa huolta siitä, millaista nykyajan vanhemmuus Suomessa on. 

Aikuisuus ja vanhemmuus on tietyllä tavalla ohentunut. Kouluun tulee yhä enemmän lapsia, jotka eivät ole tottuneet kunnioittamaan aikuisia eivätkä tekemään asioita, jotka ovat itselle epämiellyttäviä.

Paalasmaa muistuttaa, että oppiminen ei tapahdu itsestään, vaan se vaatii vaivannäköä.

– Monesti oppiminen vaatii itsensä ylittämistä ja epämiellyttävääkin tekemistä.

Rehtorit: Oppilaiden valmius jatko-opintoihin huolestuttaa 2:22
Rehtorit: Oppilaiden valmius jatko-opintoihin huolestuttaa.

"Olisi hyvä, että lapsilla olisi ollut kotonakin jotain sääntöjä, joita pitää noudattaa"

Rehtorin mukaan kehitys näkyy niin, että opettajilla on yhä kovempi työ motivoida oppilaita. Rehtori lähettää terveisiä koteihin.

Olisi hyvä, että lapsilla olisi ollut kotonakin jotain sääntöjä, joita pitää noudattaa, vinkkaa Paalasmaa.

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

Lue myös:

    Uusimmat