Rautalammilla hukkui iäkäs mies, aivan kuten lähihistorian traagisimpana juhannuksena vesillä – ylipalomies kertoo nyt MTV Uutisille surullisista tapahtumista: Pojat löysivät isänsä vedestä

Juhannuksen surullinen saldo: 11 ihmistä on kuollut hukkumalla ja onnettomuuksissa 1:18
Katso video: Näin MTV Uutiset Live on uutisoinut juhannuksen kuolemista.

Juhannuksen lähivuosien hukkumistilastoihin on jäänyt synkkä luku vuodelta 2012. Tuolloin Suomessa hukkui kymmenen ihmistä, joista seitsemän oli miehiä ja kolme naisia.

Edellisen kerran hukkuneita oli kymmenen kaksi vuotta aiemmin, kertovat Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliton tilastot.

Synkin tilastoitu vuosi on 1978, jolloin vesillä kuoli 24 ihmistä.

Tämä juhannus on ollut niin ikään synkkä vesillä, sillä läheskään joka vuonna ei saada näin montaa suru-uutista. Juhannuksen turmissa on kuollut jo kaksinumeroinen määrä ihmisiä.

Lähivuosina hukkuneiden määrän on monesti voinut laskea yhden käden sormilla. Valoisin vuosi oli 2014, jolloin ainoastaan yksi henkilö hukkui.

Tuolloin juhannushelteet olivat vain kaukainen haave, sillä lämpötila oli Suomessa parhaimmillaan 15 asteen luokkaa. Juhannusyönä jopa Etelä-Suomeen saapui hallaa. Myöskään sateilta ei vältytty.

Sään selvän vaikutuksen hukkumisiin on voinut todeta tämänkin vuoden perusteella, kun hellelukemiin on ylletty ympäri maata.

Surullinen toisinto Rautalammilla

Rautalammilla musta juhannus 2012 palautui elävästi mieleen, kun juhlinta sai nyt samankaltaisen ikävän käänteen kuin kahdeksan vuotta sitten. Pelastuslaitos löysi eläkeikäisen miehen hukkuneena vedestä kahdeksan jälkeen illalla. Poliisin mukaan mies oli todennäköisesti liikkeellä yksin. 

Vuonna 2012 ylipalomies Jukka Korhonen oli Rautalammilla työtehtävällä sammuttamassa saunapaloa, kun hän sai ilmoituksen rantavedestä löytyneestä miehestä.

Iäkäs mies oli ollut yksin saunomassa ja ilmeisesti lähtenyt rantasaunasta uimaan. Miehen pojat olivat saapuneet paikalle etsimään isäänsä ja huomanneet hänet vedessä.

– Pojat olivat ottaneet isänsä vedestä pois ja alkaneet elvyttämään, muistelee Korhonen.

Elvytys ei kuitenkaan tehonnut ja mies menehtyi.

Korhosen mukaan Rautalammilla hukkuneet henkilöt ovat usein eläkeikäisiä, noin 65-85 vuotiaita.

– Tapauksiin liittyy usein saunominen, kalastaminen tai mökille siirtyminen veneellä, täsmentää Korhonen.

Viina ja veneily eivät ole hyvä yhdistelmä

Tänä juhannuksena Rautalammilla on ollut kolme tehtävää, mikä on Korhosen mukaan kohtuullinen määrä. 

Korhonen muistelee olleensa töissä noin 15 juhannusta. Hänen aikanaan hukkumisia on sattunut juhannusaattoina kolme.

Yksi hukkumisiin vaikuttava tekijä on Korhosen mukaan viina.

– Viina ja veneily on vähän semmoinen paha yhdistelmä.

Lue myös:

    Uusimmat