Rauhoita riiviösi, kokeile näitä vinkkejä!

Vanhemman stressikynnyksen ylittyessä lapsella on toisinaan taianomainen kyky löytää vihoviimeinen laukaisunappula. Yhteenottoja sattuu joka perheessä joskus, mutta vanhemman väärän reaktion vuoksi jälkikasvulle voi jäädä ilkeilyvaihde päälle.

– Vanhemmat voivat helposti jäädä jumiin noidankehään, joka alkaa ruokkia huonoa käytöstä ja saa pahat tavat todennäköisesti toistumaan, sanoo käyttäytymisen asiantuntija ja kirjailija Charlie Taylor, joka johtaa lontoolaista erityiskoulua.

Kolmen lapsen isällä ja aiheesta kirjan tehneellä Taylorilla on käytännössä testattuja keinoja pahansisuisen jälkikasvun kesyttämiseen.

Kehu ei ole pahasta

Hyvin käyttäytyvien lasten vanhemmat eivät säästele kauniita sanoja. Mitä enemmän pienokaista ylistää, sitä paremmin tämä käyttäytyy.

Kun lapsi ei ole pahanteossa, hänen on pakko saada aikaiseksi jotain kehumisen arvoistakin. Yllätä juniori tekemästä jotain hyvää ja mielekästä ja kerro, miksi olet häneen erityisen tyytyväinen

Jos sinulla on useampi lapsi, touhua kunkin kanssa päivittäin kymmenen minuuttia, joiden ajan annat lapsen johtaa tilannetta. Tämä tyydyttää pienen vallantarvetta ja vähentää halua haastaa johtajanpaikka muulloin.

Katso peiliin

Lapsen huonon käytöksen ärsyttäminä vanhemmat syyllistyvät usein äkkipikaisiin uhkauksiin, kuten: "Jos et lopeta huutamista, et katsele videoita koko loppuviikkoon", tai "Ei iltasatua".

Kun lapsi sitten rauhoittuukin, tuntee perheenpää syyllisyyttä malttinsa menetyksestä ja unohtaa uhkauksen tai keksii syyn kiertää sen. Ailahteleva käytös opettaa lasta olemaan ottamatta sanojasi vakavasti. Ajattele siis ennalta, mitä sanot ja miten, ja suunnittele etukäteen syttyvien leimahduspisteiden välttämistä.

Tilanteen herraksi

Naperon tapana on juosta karkuun joka ilta kylpyaikaan. Aloita selittämällä, mitä näet tapahtuvan. Kerro lapselle: "Kun pyydän sinua kylpyyn, juokset pois ja minun täytyy jahdata sinua ympäri taloa."

Selitä seuraavaksi, miten haluat tilanteen muuttuvan, ja lisää: " Tänä iltana kokeilemme ihan uudenlaista nukkumaanmenoa. Kun kehotan sinua kylpyyn, haluan, että tulet heti paikalla."

Tärkeää on, että vaikutat innostuneelta ja harjoittelette tilannetta, koska lapset rakastavat leikin kautta toimimista. Paljasta myös, että palkintona on vaikkapa ylimääräinen iltasatu.

Kun kylpyaika taas koittaa, anna lapselle etukäteisvaroitus, kehu oikein tekemisestä ja varmista menestys toistamalla rutiinia, kunnes siitä tulee luonnollinen toimintatapa.

Palkinto paikallaan

Käyttäessäsi palkintoja, keskity vain yhdenlaiseen käytökseen, jota haluat korjata, esimerkiksi nukkumaanmenoa oikeaan aikaan. Älä jaa tunnustusta yleisesti hyvästä käytöksestä, sillä se vain hämmentää lasta.

Palkintojen ei myöskään tarvitse olla valtavia. Jopa purkkiin kerättävät pikkukivet toimivat niin, että kun kilttiä käytöstä ja kiviä on kertynyt tietty määrä, seuraa esimerkiksi herkkupalkinto. Muista, että pienet lapset, varsinkin alle 8-vuotiaat, motivoituvat parhaiten, jos he tietävät saavansa palkkion hyvästä teosta.

Kuvaile, mitä lapsi tekee oikein

Jos mukula ei tiedä, miksi häntä kehutaan, on hyvän käytöksen toistuminen sattumankauppaa. Selvitä siis, mistä kiitos tarkalleen ottaen tuli. Kauniit sanat, kuten "hyvä" tai "hienosti tehty" eivät välttämättä edes ole tarpeen.

Riittää, kun ilmaiset tyytyväisyytesi selkeästi tyyliin: "Tulit, kun pyysin" tai "Kiitos, kun annoit veljellesi tai siskollesi vuoron".

Unohda menneet

Älä viittaa kehuessasi aiempiin ongelmiin, sillä se ei kuulosta kovin kannustavalta. Vältä siis sanoja: "Olitpa kiltti tänään! Paljon mukavampi kuin eilen, jolloin teit tosi tuhmasti". Se kuulostaa samalta kuin, jos ystävä tokaisisi: "Nuo kengät ovat paljon paremmat kuin ne, joita yleensä käytät".

Rajoita tv:n katselua

Television käyttäminen lapsenvahtina saattaa vaikuttaa haitallisesti pikkulapsen puheenkehitykseen ja kielenymmärrykseen. Taylor suosittelee, että alle kolmevuotiaat katsoisivat päivässä korkeintaan 20 minuuttia helppoa, ikäryhmälle suunnattua ohjelmaa. Alle viisivuotiaat voivat seurata puolisen tuntia helppotajuista lastenohjelmaa, ja siitä vanhemmat alle kouluikäiset saavat katsella varttitunnin verran tv:tä tai käyttää tietokonetta.

Päihitä valitus

Ruikuttamisesta voi kehkeytä tapa. Selvitä ensin, ettei kyse ole nälän tai väsymyksen aiheuttamasta marinasta. Jos näin ei ole, matki lapsen valitusta, jotta hän tietää, miltä se kuulostaa.

Usuta lasta sanomaan jotain ruikutuskielellä ja toista sama normaalilla äänellä. Joskus lapset oppivat valittamaan niin, etteivät edes huomaa enää tekevänsä sitä. Pyydä pientä käyttämään "oikeaa ääntään" tulevaisuudessa, ja kun hän tekee näin, kommentoi esimerkiksi: "Kuulostipa kivalta".

Lähde: Mirror

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja