Raudaskylä suunnittelee biokaasulämmitystä

Lämmityksen laajuus ainutlaatuista Suomessa

Ylivieskassa sijaitseva, noin tuhannen asukkaan Raudaskylä suunnittelee biokaasuhanketta, joka olisi mittakaavaltaan ainutlaatuinen koko Suomessa. Ylivieskassa toimivan Oy Herrfors Ab:n selvityksen mukaan noin kaksi kolmasosaa Raudaskylän kaukolämmöstä voitaisiin tuottaa kotimaisella ja ympäristöystävällisellä biokaasulla. Tällä hetkellä biokaasulla lämmitetään maassamme ainoastaan yksittäisiä maatiloja.

Raudaskylä on suomalaisten kylien joukossa poikkeus siksi, että harvassa vastaavan kokoisessa kylässä on oma kaukolämpöverkosto. Tällä hetkellä aluetta lämmitetään tuontipolttoaineella eli raskaalla polttoöljyllä.

Raudaskylän lämmittämiseen biokaasulla tarvittaisiin noin 200 naudan ja sian lantamäärä. Herrforsin paikallisjohtajan Antti Vilkunan mukaan paikalliset maanviljelijät ovat olleet kiinnostuneita biokaasulämmityksestä. Nivalan ja Ylivieskan rajalla olevasta Raudaskylästä löytyy Vilkunan mukaan vahvoja maatiloja.

Herrfors ei ole sisällyttänyt hankkeeseen sähköntuotantoa, jotta investointikustannukset saataisiin pysymään mahdollisimman alhaisina. Tulevaisuudessa sähköntuotannon lisääminen ei kuitenkaan olisi vaikeaa, yhtiöstä kerrotaan.

Biokaasuhanke on Vilkunan mukaan kuitenkin vasta selvitysvaiheessa, eikä mitään päätöksiä ole vielä tehty. Keski-Euroopassa, kuten Sveitsissä, Saksassa ja Englannissa, biokaasua hyödynnetään paikoin jo varsin laajasti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja