Ratkaisiko tämä tentti keskustan puheenjohtajuuden? Kulmunilla ja Kaikkosella vain vähäisiä näkemyseroja

4:26

Keskustan puheenjohtajakisan kärkiehdokkaat Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen kohtasivat tentissä Kouvolan ylimääräisessä puoluekokouksessa. 

Etukäteen on arveltu, että tentti ja ehdokkaiden omat puheet voivat nousta ratkaisevan tärkeiksi, sillä moni kokousedustaja kertoi etukäteen, että aikoo päättää oman ehdokkaansa vasta viikonloppuna.

Kärkiehdokkaiden Katri Kulmunin ja Antti Kaikkosen lisäksi tenttiin osallistui kolmas puheenjohtajaehdokas, suurelle yleisölle varsin tuntematon Jari Tasanen.

Alussa Katri Kulmuni esittäytyi "tavalliseksi nuoreksi naiseksi Torniossa, joka tekee vimmatusti töitä keskustalaisen kansanliikkeen eteen".

Antti Kaikkonen puolestaan kuvaili itseään "45-vuotiaaksi nuoreksi mieheksi, jolle tärkeintä on ihmisarvon kunnioittaminen" ja lupasi "palauttaa kansanliikkeen itseluottamuksen".

Tentti käytiin sulassa sovussa, eikä selkeitä näkemyseroja tullut juuri esiin. Erot näkyivät lähinnä hienoisissa painotuksissa. Tentin vetänyt puoluevaltuuston puheenjohtaja Antti Kivelä tivasi useaan otteeseen konkreettisia esimerkkejä siitä, miten ehdokkaat tarkalleen ottaen aikoisivat johtaa puoluetta.

Katri Kulmuni kertoi aikovansa ottaa mallia Saksan liittokansleri Angela Merkelistä, joka on kertonut omistaneensa puolueellensa CDU:lle kahtena päivänä viikossa.

– Se on minusta hyvä muistisääntö. Kaksi päivää viikossa täytyy viettää puoluetoimistolla, muut päivät kierretään kenttää, Kulmuni kertoi. 

Kulmuni kertoi tiedostavansa puheenjohtajuuden olevan armotonta, joskus yksinäistäkin työtä, ja peräänkuulutti vaativansa kovasti työtä itsensä lisäksi myös muulta puolueen väeltä.

Kulmuni kuvaili olevansa uuden sukupolven johtaja ja uudet kasvot puolueelle, jonka suosio tulee saada tulevaisuudessa kymmenen prosentin tuntumasta kahteenkymmeneen prosenttiin. Kulmunin sanoman ytimessä oli aluepolitiikka, jolla hän uskoo puolueen vahvimmin eroavan muista tulevaisuudessa.

– Kaikista erottavin tekijä on kysymys keskittämisestä ja hajauttamisesta, joka ikisen suomalaisen kotiseudusta. Niin kaupunkikorttelien keskellä tai kylissä jokaisen kotiseudun tulee pärjätä, Kulmuni sanoi.

Kaikkonen arvioi olevansa keskusteleva johtaja, joka ei hillitse keskustelua puolueen sisällä.

– Keskusta ei keskusteluun kuole, mutta keskustelun puutteeseen kyllä, Kaikkonen tiivisti.

Kaikkosen mukaan keskustelua tarvitaan myös yli puoluerajojen, ja hän korosti myös omaa neuvottelutaitoaan myös muiden puolueiden kanssa. Kaikkosen mukaan keskustan arvot ovat kohdallaan, mutta itseluottamus vaatii pönkittämistä. Hän myös toivoi keskustan olevan tulevaisuudessa lapsiperheiden ja lasten puolestapuhuja. 

Ehdokkailta kysyttiin myös, mikä puolueessa muuttuu, jos jompikumpi valitaan keskustan johtoon.

Kulmunin mukaan keskustan linjauksia selkeytettäisiin.

– Ei voi olla, että vihreys on omittu vain yhdelle puolueelle, hän kuvaili.

Kaikkonen vannoi selkeän viestinnän nimeen ja lupasi puhua selkosuomea puolueelleen välttäen kapulakieltä.

Tentin aikana molemmat ehdokkaat saivat tasapuolisen oloisesti kannustusaplodeja, joten pelkästään tentin perusteella kummankin suosiota on mahdotonta arvioida. Iltapäivällä kuullaan ehdokkaiden puheet, joissa eroja on mahdollisesti enemmän havaittavissa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja