Rasistin raitiovaunusta poistanut Pekka Sauri: Välinpitämättömyys ärsyttää

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri kertoo saaneensa paljon kiitosta puututtuaan rasistiseen tilanteeseen eilen Helsingissä.

Sauri istui eilen illalla tuttujensa kanssa raitiovaunu 10:ssä, kun Kansaneläkelaitoksen pysäkin kohdalla sisään nousi afrikkalaistaustainen perhe.

– Kuului örvellystä ja rähinää. Katsoin taakseni ja siellä oli suomalainen mies, joka oli kaljatölkki kädessään mennyt örisemään perheelle. Mies repi toisella kädellään perheen teini-ikäistä poikaa hupparista. Tilanne oli ilmeisesti alkanut jo pysäkillä.

Sauri kertoo toimineensa refleksinomaisesti.

– Menin paikalle ja sanoin: "Sä meet nyt ulos". Tartuin miestä olkapäästä, ohjasin hänet alas oven eteen ja sanoin "Mee pysäkille rauhoittumaan". Mies jotenkin rauhoittui ja laskeutui alas.

Sauri kertoo, että matka jatkui tyypillisen suomalaisen hiljaisuuden vallitessa.

"Rasismia katsotaan läpi sormien"

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

– Olen saanut lehden jutun jälkeen hirveästi palautetta, josta 98 prosenttia positiivista. Muutama rasistinen kommenttikin on tosin tullut.

Sauri kertoo, että häntä on alkanut viime aikoina ottaa päähän ihmisten jatkuva piittaamattomuus rasismia kohtaan.

– Katsotaan läpi sormien. Näihin asioihin pitää puuttua. Maailmasta on tullut erittäin uhkaava paikka.

Huuda rasistille: "Lopeta!"

Sauri uskoo, että syynä puuttumattomuuteen esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa on itsesuojeluvaisto. Hän ei pidäkään fyysistä rasismiin puuttumista välttämättä hyvänä ohjenuorana.

– Mutta jo se, että huutaa "Lopeta!" kovalla äänellä, saattaa antaa tarpeeksi voimakkaan komennon esimerkiksi humalaiselle. Teko saattaa keskeytyä.

Sauria vaivaa myös se, että muut kulkuneuvossa istuvat ihmiset eivät lähde väliintulijan tueksi.

– Pitäisi olla useampi ihminen sanomassa, että tällainen ei voi jatkua.

Lue myös:

    Uusimmat