Rapujuhlien punainen tunnelma

Elokuun lopulla 1994: istun venelaiturin nokassa, uitan jalkojani järvessä ja olen kärsimätön. Sukulaiset ahkeroivat mökin terassille pöytää pitkäksi ja kattausta kauniiksi. Minä odotan illan pääesiintyjiä - kahta kuhisevaa laatikollista saksiniekkoja läheiseltä raputilalta, josta isä lähti niitä veneellä hakemaan. Kohta on rapujuhlien aika!

Lapsena rapujuhlissa parasta oli mielestäni tunnelma. Koko päivässä oli jotakin taianomaista, kun kaikki keskittyivät vain iltaan ja tuleviin juhliin. Kohokohta oli tietysti kun ravut saapuivat ja niitä pääsi ihmettelemään. Lopulta rapujen kohtalona oli joutua kiehuvaan kattilaan, ja muuttua vihreän sävyistä iloisen punakoiksi.

Meillä pöytä katettiin joko ulos terassille tai tupaan pidennettynä, niin että siihen mahtui runsaasti väkeä. Rapujuhlia voi toki viettää myös pienemmällä porukalla, mutta mitä isompi ja äänekkäämpi seurue, sitä mukavampaa.

Väriä pöytään

Rapupöytä on täynnä kirkkaita värejä, jotka luovat kauniin kontrastin mökin puupinnan tai terassin luonnonvärien kanssa. Esimerkiksi Marimekon Marjapolku-kuosi istuu hyvin maanläheiseen ympäristöön.

Pöydän väreistä vahvin on tietysti keitetyn ravun inspiroima punainen, joka näkyy niin astioissa, ruuassa kuin juhlijoissakin. Marimekon Muija-sarjaan kuuluu myös oiva esiliina rapukokille.

Pöytäliinan väriksi sopivat punainen, valkoinen tai niiden yhdistelmät. Rapukuvio istuu parhaiten liinan kuosiin, mutta muutkin kuviot käyvät - ja kestävät paremmin myös muuta käyttöä. Täysimittaisen liinan sijasta voi käyttää myös kapeampaa kaitaliinaa, joka saa pudota päätyjen yli kuten tämä Ikean Inez Knopp.

Niksejä kattaukseen

Ravut näyttävät herkullisilta asetettuna kekoina laakeille lautasille, tillin ja sitruunalohkojen somistamina. Erikoisen hienoksi kattauksen saa, kun raputarjottimena käyttää muiden astioiden yli kohoavaa kakkulautasta. Tässä Ikean Trevlig-kakkulautanen, samaan sarjaan kuuluu myös laseja ja pieniä kulhoja.

Rapukuvioidut paperi- ja muovilautaset ovat jo vanha klisee. Vaikka ne monen mielestä kuuluvatkin ehdottomasti rapujuhliin, voi niistä olla myös piristävää poiketa – pääasia, että kokonaisuuden värit ovat kohdallaan! Hyvä vaihtoehto paperilautasille ovat esimerkiksi Iittalan pirteän värikkäät Origo-sarjan keramiikkalautaset.

Lautasen viereen laitetaan jokaiselle pieni astia, jossa käsiään voi pestä syönnin yhteydessä. Vesikulhoon voi laittaa sitruunaviipaleita kellumaan, jolloin käsiin tarttuva ravunhaju peittyy raikkaalla sitrus-aromilla. Origo-sarja sopii tähänkin.

Snapsien juominen on yhtä olennainen osa rapujuhlia kuin juomalaulutkin. Tylsännäköiseen juhlapulloon voi leikkimielisesti ujuttaa esimerkiksi tilliä sisään, jolloin pullo muuttuu hienoksi koriste-esineeksi ja snapsikin saa hauskan aromin.

Välttämättömät välineet

Tärkein apuväline rapujen syömisessä on jämäkkä rapuveitsi, jonka avulla murretaan saksiniekan panssari ja päästään käsiksi lihaisiin paloihin. Hackmanin ruostumattomasta teräksestä valmistettu rapuveitsi kestää reippaammankin juhlimisen.

Rapujen syöminen on sottaista puuhaa, joten lautasliinoja kannattaa varata runsaasti. Rapukaulurin taskuun voi laittaa liinoja varastoon, niin etteivät ne vain pääse loppumaan. Kauniisti kuvioidut punavalkeat Hallå-pöytäliinat Ikealta istuvat erinomaisesti rapupöydän väreihin.

Valolla tunnelmaa

Elo- ja syyskuu ovat rapujuhlien aikaa, silloin ilta on jo aivan pimeä, mutta lämpöä vielä riittää. Siksipä onkin erityisen tunnelmallista juhlia ulkona puutarhassa, rantakalliolla tai terassilla, mihin valoa tuovat sähkölyhdyt, vaikkapa Ikean Skina-lamput.

Mikäli sähköä ei ole saatavilla, valaistuksesta huolehtivat öljylampun lisäksi kynttilät, jotka luovat lämpimän elävän valon, joka kauniisti heijastaa lepattavia varjoja seinille. Kuvassa oleva Ikean Diod-lasi sopii juoman lisäksi myös tuikuille, jolloin rapupöydän valo saa kauniin punertavan sävyn. Helan går, sitten onkin jo snapsin aika!

Teksti: Sampo Jalasto / Mediafocus
Kuvat: Ikea, Pro Kala Ry, Marimekko, Hackman

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja