Mainos

Raportti: Irakin jälleenrakennus epäonnistunut

Yhdysvaltain hallinnon julkaisematon raportti kuvaa Irakin jälleenrakennusta sadan miljardin dollarin epäonnistumiseksi. Epäonnistumisen taustalla on byrokraattinen nahistelu, Irakin väkivaltaisuudet ja se, ettei Irakin yhteiskunnan perusrakenteita ole tunnettu.

Yli 500-sivuisen raportin on saanut käsiinsä New York Times -lehti. Lehden mukaan Yhdysvaltain puolustusministeriö antoi paisuteltuja edistymisraportteja jälleenrakennuksesta sen jälkeen kun kävi ilmi, ettei hanke edennyt suunnitelmien mukaan.

Entinen ulkoministeri Colin Powell muun muassa kertoo raportissa, että vuoden 2003 hyökkäyksen jälkeen amerikkalaiset puolustusviranomaiset "keksivät numeroita Irakin turvallisuusjoukkojen määrästä - luku saattoi pompata 20 000 viikossa! Nyt meillä 80 000, nyt on 100 000, nyt on 120 000".

Raportin yhtenä johtopäätelmänä on, että viisi vuotta hyökkäyksen jälkeen Yhdysvalloilla ei edelleenkään ole taktiikkaa, teknistä osaamista eikä koneistoa jälleenrakennushankkeeseen, joka on suurin Marshall-suunnitelman jälkeen, lehti kirjoittaa. Tähän mennessä on lähinnä kyetty korjaamaan oman hyökkäyksen aiheuttamia tuhoja.

Tämä vuoden puoliväliin mennessä jälleenrakennukseen oli mennyt 117 miljardia dollaria (vajaat 90 miljardia euroa), näistä noin 50 miljardia dollaria amerikkalaisten veronmaksajien kukkarosta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.