Raparperipiirakka kauratoscalla

Kevät tuo raparperit ja niistä tehtävät leivonnaiset. Hyödynnä kevään ensimmäinen sato ja leivo rapea raparperipiirakka!

Tässä kirpeät raparperit on yhdistetty makeaan kauratoscaan. Maukkaan pohjan voit leipoa itse kaurapitoisesta piirakkataikinasta tai käyttää maistuvaa kauramurotaikinaa.

Raparperipiirakka kauratoscalla

piirakkavuoallinen n. 30 cm

  • 1 pkt kauramurotaikinaa (400 g pakaste)
  • Tai:
  • 2 kananmunaa
  • 1½ dl sokeria
  • 1½ dl pikakaurahiutaleita
  • 1½ dl erikoisvehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ dl juoksevaa margariinia tai voita (50 g)
  • 1 dl kermaviiliä tai jogurttia
  • Väliin:
  • n. 4 dl raparperin varsia viipaleina
  • 1 tl kardemummaa
  • (1 dl rusinoita + 3 rkl rommia)
  • Kauratosca -kuorrutus:
  • 100 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 2½ dl isoja kaurahiutaleita
  • 1 rkl erikoisvehnäjauhoja
  • ½ dl maitoa
  • Leivitykseen:
  • juoksevaa margariinia tai voita
  • kaurahiutaleita

Ota kauramurotaikina sulamaan tai valmista piirakkapohja itse:

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää kaurahiutaleet ja vehnäjauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Lisää jäähtynyt sulatettu rasva ja kermaviili/jogurtti ja sekoita tasaiseksi.

Levitä sulanut tai itse tehty taikina voidellulle ja kaurahiutaleilla leivitetylle piirakkavuoalle. Kuori raparperit, viipaloi ne ohuiksi viipaleiksi ja levitä viipaleet piirakalle tasaiseksi kerrokseksi. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.

Valmista pohjan paistumisen aikana kauratosca. Sulata voi kattilassa, lisää sokeri ja isot kaurahiutaleet sekä vehnäjauhot ja lopuksi maito. Anna kiehahtaa vain hetki ja ota kattila pois levyltä. Ripottele puolikypsän pohjan ja raparperien päälle kardemummaa ja halutessasi rommirusinoita. Levitä lopuksi päälle kauratosca ja jatka paistamista uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia, kunnes tosca saa kauniin värin.

Vinkki: Mikäli lisäät piirakkaan makua antamaan rommirusinoita imeytä rusinat yön yli rommissa tai mielellään vähintään tunti. Jos aikaa ei ole, kuumenna rusinat varovasti mikrossa rommissa (esim. vesilasissa), jolloin rommi imeytyy nopeasti rusinoihin makua antamaan.

Resepti: Arja Savela, Myllyn Paras

Lue myös:

    Uusimmat